ANNONS

"Finska affischtavlan" som påstår att flyktingar är fria att våldta är falsk

Hugo Ewald · 11 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016

Foto: Skärmdump


Just nu sprids påståenden på sociala medier om att en finsk affischtavla lockar flyktingar till landet med påståenden om att de är fria att våldta. Men skylten är falsk.

klar

Artikellänk är kopierad

Den äkta bilden.
Den äkta bilden.

"Våldtäkt våldtäkt våldtäkt. Du kan göra det i Finland. Flyktingar kan göra allt! Kontakta den finska ambassaden nu". En bild som föreställer en affischtavla med den texten sprids nu på tveksamma sajter som "Jews news" och "Usa daily politics". Bilden antyder att flyktingar lockas till Finland med löften om att de i landet får våldta människor fritt. På bilden syns också namnet på Finlands gröna parti, Vihreät.► LÄS MER: Nej, det här är inte en 800 år gammal "mobiltelefon"

Som Snopes har kunnat visa har bilden dock spridits sedan åtminstone 2008. Och även Viralgranskaren kan se bilden spridas på internetforum och sajter från 2008 och framåt.

Bilden har dock ingenting med Finland att göra, och i originalbilden är det inte en vit person som syns bäras av tre svarta män. Affischtavlan visar i sin ursprungliga form information från Läkare utan gränsers belgiska filial, där våldtäktsoffer uppmuntrades att söka gratis vård. Affischen är en i en serie affischer med samma tema.

Liberia, där skylten satt, är land särskilt drabbat av våldtäkter, och våldtäkt är enligt Overseas development insitute det brott som rapporteras oftast.► LÄS MER: Nej, mynt i låset är inte "biltjuvarnas nya trick"

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro