ANNONS

Fjärde avsnittet av "Källkritik" – jakten på den falska nyhetsbyrån

Hugo Ewald · 28 Sep 2015
Uppdaterad 28 Sep 2015
Åsa Larsson och Emmelie Wallroth.

Åsa Larsson och Emmelie Wallroth. Foto: Skärmdump/Youtube


I UR:s nya program "Källkritik" får vi följa med Viralgranskaren när de källgranskar sådant som sprids på nätet. I det fjärde avsnittet går Emmelie och Åsa på jakt efter bildbyrån CEN.

klar

Artikellänk är kopierad

I september var det premiär för Utbildningsradions nya satsning på källkritik för ungdomar i årskurs 7-9. I programmet följer tittarna Metros Åsa Larsson och Emmelie Wallroth när de kritiskt granskar påståenden i sociala medier.

I avsnittet får vi följa Emmelie och Åsa när de går på jakt efter nyhetsbyrån CEN som publicerat flera otroliga och spektakulära historier, ofta utan riktiga källor.► LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte flyktingar under andra världskriget

När du ser historier spridas utan tydliga referenser till när och var den inträffat, och utan hänvisningar till personer eller andra källor är det viktigt att vara extra källkritisk.

I dagens avsnitt får vi också lära oss hur man använder sig av "Wayback machine", som gör att du kan se hur en hemsida såg ut månader eller år tillbaka.► LÄS MER: Ja, polisen hade bara fyra polisbilar i hela Jämtland

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro