ANNONS

Fyra historiska myter – därför tror vi slavar byggde pyramiderna

David Peterson · 27 Jan 2019
Uppdaterad 27 Jan 2019
Åke Persson slår hål på ett antal historiska myter.

Åke Persson slår hål på ett antal historiska myter. Foto: Anneli Nygårds/TT


Byggde slavar pyramiderna? Hade pirater träben? Nej, enligt Åke Persson, som skrivit boken 101 historiska myter tillsammans med Thomas Oldrup. Här slår han hål på ett antal myter som satt sig hos många.

klar

Artikellänk är kopierad

Egyptens pyramider

Ser du framför dig hur slavar drar stora tunga stenar mot en begynnande pyramid? Då måste du tyvärr måla om bilden över pyramidernas framväxt. Det är möjligt att en del av de som byggde de flera tusenår gamla byggnadsverk var slavar men de flesta var det inte.

– på pyramiderna. Han frågade de som bodde på platsen hur de hade byggts och då fick han till svar att det var slavar. Sedan dess har man traderat det genom seklerna. Men nu har ny forskning omvärderat det och pekar på att det inte alls var slavar. Det var högt utbildade hantverkare och troligtvis ett frivillighetsprojekt, alltså att bönderna som arbetade vid Nilen ägnade sig åt pyramiderna när floden svämmade över, säger Åke Persson.Den grekiske historieskrivaren Herodotos kom dit på 400-talet f Kroch fick syn

En anledning till att bilden av slavarbetet vid pyramiderna bitit sig fast skulle kunna vara dem amerikanska filmbranschen beskrivningar av projektet.

– Gärna är det en kamel som drar något stenblock och slavdrivare som piskar på slavarna, som ofta framställs som judar. Men det fanns varken några judar eller tama kameldjur i Egypten på den tiden då pyramiderna byggdes.

Hollywoods pirater

Även bilden av piraterna har förvanskats av olika filmatiseringar, enligt Åke Persson. De hade varken träben, skattkarta eller planka.

– Att pirater går runt med träben, eller har skattkartor där skattens placering är utmärkt med ett kryss, allt det här kommer från boken Skattkammarön. Tänker man med sunt förnuft förstår man att det inte är toppen att gå med träben på ett blött och ibland blodigt däck. De pirater som överlevde en amputation gav sig nog aldrig ut igen. Sen det här med att gå på plankan är också en dramaturgiskt grej från Hollywood. Varför surra fast en planka när man bara kan kasta personen överbord?

Historiska citat

”E tu, Brute”, eller ”även du, Brutus” på svenska, som tillskrivs romaren Julius Caesar och drottning Marie Antoinettes ”Låt dem äta bakelser” är två olika typer av förvanskade citat, enligt Åke Persson

– Marie Antoinettes citat tillskrevs ursprungligen en annan fransk drottning som levde hundra år tidigare. Det är bara något som hennes politiska motståndare snappat upp och lagt i hennes mun. Det skulle visa på hennes slappa och lättjefulla inställning till folks lidande. Hon skulle ha sagt det när befolkningen i Paris svalt, vilken den för övrigt aldrig gjorde under den tiden, vilket skulle göra det helt okej att giljotinera henne.

– , men han som skriver det gör det hundra år senare och tror inte själv på det. Vi vill inte att en så stor person som Caesar bara ska ha dött utan att ha sagt något bevingat och storslaget. Därför fyller det här citatet ett behov i oss.När Julius Caesar blev mördad av de sammansvurna senatorerna ska han ha sagt ”E tu, Brute”. Men det finns inga samtida källor som stödjer det. Det finns en som säger att han ska sagt något i stil med ”även du, unge man”

Ibland blir myterna långlivade för att de passar som hand i handske och fyller det behovet, enligt Åke Persson.

pil
Källkritikens dag 2019

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset? Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten)

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna av Det gyllene förstoringsglaset tar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeFrankrikes ambassadör David Cvach, den brittiska journalisten Maddy Savage och fler gäster pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro