ANNONS

Gå inte på bluffen om att Nancy Reagans dödsbud är en bluff

Åsa Larsson · 6 Mar 2016
Uppdaterad 6 Mar 2016

Foto: Montage/TT


På söndagen kom beskedet att den före detta presidenthustrun Nancy Reagan avlidit – och direkt satte rykten igång om att det skulle röra sig om en så kallad "death hoax".

klar

Artikellänk är kopierad

Med en gång började det gå rykten om att Nancy Reagan inte gått bort och källan var sajten Mediamass.

"Nyheten om politikern Nancy Reagans död spreds fort på nätet tidigare i veckan, vilket fick fans runtom i världen att oroa sig. Men rapporteringen från mars 2016 har nu bekräftats vara helt och hållet fejk och bara den senaste i en rad falska dödsbesked om kändisar. Som tur är är den första damen vid liv", står det på sajten.

Det är dock inte sant, utan en del i sajtens sätt att få trafik.►LÄS MER: Presidenthustrun Nancy Reagan är död Sajten skriver själv att man ägnar sig åt satir för att "med humor och överdrift samtidens massproduktion och masskonsumtion."

Mediamass har enligt Viralgranskar-kollegan Snopes publicerat ett stort antal falska påståenden om kändisars frånfällen. I vissa fall handlar det om att kändisen är död, men sajten skriver att det inte stämmer och i andra fall att kändisen inte är död, när personen är det. Syftet är att sno åt sig trafik genom klick.

Mediamass ligger sedan länge på Viralgranskarens varningslista för sidor som sprider fabricerat material.

Här kan du se en likadan artikel från 2013:

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro