ANNONS

Gammalt aprilskämt om vithajar i Bohuslän sprids på nytt

Åsa Larsson · 24 Maj 2016
Uppdaterad 24 Maj 2016

Ett gammalt aprilskämt från 2007 sprids på nytt på Facebook – en artikel om hur dykare i Bohuslän råkat på en vithaj. Men hittills har inga vithajar påträffats i svenska vatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt den nio år gamla historien var det fyra dykare från "FA Dykklubb" som dök vid Persgrundet. Precis när de var på väg upp så ska en vithaj dykt upp och gjort en lov runt dem. En av dykarna ska ha fotograferat hajen.

Artikeln är osignerad och publicerades 1 april. Den  har sedan 2007 fått nära 20 000 interaktioner på Facebook och orsakar viss oro på sociala medier just nu. På dyksajten där artikeln publicerades är man osäker på varför den plötsligt börjat spridas igen.►LÄS MER: Här är Viralgranskarens alla granskningar 2015 De flesta verkar dock ta det med ro och inse att det är ett aprilskämt, men för säkerhets skull har vi frågat experter – har vithajar någonsin siktats i svenska vatten?

– Nej, säger hajexperten Charlott Stenberg.

I teorin skulle vithajar kunna komma hit, varför gör de inte det då?

– De rör sig över hela klotet och klarar kallt vatten, men ska de göra det så behöver de väldigt mycket mat nära sig och vi har inte de förhållandena. De är ganska stationära också, säger Susanne Viker, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.►LÄS MER: Nej, inga vithajar har siktats i svenska vatten Hon påpekar också att världens hajar blir färre och att vithajen är utrotningshotad.

– Det är inte så att de sprider sig direkt.

En vithaj har tagit sig upp i höjd med Irland, men ute i Atlanten, inte vid kusten. 2004 påträffades en oceanhaj i Gullmarsfjorden, något av en sensation eftersom det är en tropisk art. 

Enligt Charlott Stenberg dyker rykten om vithajar upp i princip varje sommar.

– Ofta när det siktats hajfenor så är det brugden, säger hon.

Brugden är en 12 meter lång haj som räknas som den näst största fiskarten efter valhajen. Den finns utanför den norska kusten och kommer in sporadiskt i svenska vatten. Den äter dock plankton och inte människor.

– Om vithajen har de största tänderna så har brugden bland de minsta, säger Charlott Stenberg. ►LÄS MER: Så blev ett försenat aprilskämt en nationell nyhet Viralgranskaren har tidigare uppmärksammat en satririsk artikel i Svensk jakt som också handlade om vithajar i svenska vatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro