ANNONS

Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

Hugo Ewald · 18 Jul 2016
Uppdaterad 9 Feb 2017

Viralgranskaren uppmuntrar alla att bli bättre på källkritik. Ett av de bästa sättet att ta reda på om en historia är falsk är att undersöka bilder som sprids i samband med storyn. Så här gör du!

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Emram Kassim/montage

Det första du ska göra när du ser en tvivelaktig bild är en så kallad bildsökning, det vill säga att du söker efter alla gånger bilden har publicerats på nätet tidigare. Det lättaste sättet att göra det på är att söka på bilden via Google.

Använder du Google Chrome är det busenkelt att bildsöka. Du högerklickar bara på bilden du vill veta mer om och väljer ”Sök på Google efter den här bilden”. Du kan också gå in på Googleimages, klicka på den lilla kameran och ladda upp en egen bild att söka efter eller helt enkelt skriva in webbadressen till bilden i sökfältet och välja ”Testa bildsökning om du vill söka efter matchande bilder”. Du kan också bildsöka via tjänster som Imageraider och TinEye som fungerar på ungefär samma sätt.

När du bildsöker får du fram i princip alla webbsidor en bild har lagts upp på. Det är otroligt praktiskt för att ta reda på om en bild du ser på nätet egentligen föreställer någonting annat än vad den sägs föreställa. Kanske har en bild som sägs föreställa en krigssituation i Yemen också använts för att beskriva en annan situation i Irak? Det var genom en sådan bildsökning Viralgranskaren till exempel kunde se att en bild som spreds i en olaglig Facebooktävling först kom från en finsk återförsäljare av swimmingpooler.

Olika sätt att bildsöka på.► LÄS MER: Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga

När publicerades bilden först?

För att ta reda på vad en bild faktiskt föreställer är det viktigt att ta reda på när bilden först lagts upp på webben. Det är ofta lättare sagt än gjort.

TinEye låter dig sortera bilder från äldst till nyast, men kan bara se när deras tjänst först såg bilderna och inte när de först lades upp. Det kan ge en fingervisning men räcker inte alltid.

När Viralgranskaren söker efter bilder brukar vi ofta använda Google bildsöknings möjligheter att bara visa bilder som lagts upp inom ett visst tidsspann. Det gör du genom att under sökfältet välja ”sökverktyg” och sedan klicka på ”tid”. Du kan då sortera efter bilder som till exempel lagts upp de senaste 24 timmarna eller bilder som publicerats mellan 2008 och 2013. Det är ett utmärkt tillvägagångssätt för att ta reda på när en bild först lagts upp på internet.

► LÄS MER: Att ta bort fästingar med hjälp av en tops kan göra dig sjuk

Kolla bildens EXIF-data

När du tar en bild med en kamera så lagras information om bilden du nyss tog i själva bilden. Den tekniken kallas EXIF och står för Exchangeable image file format. Data som ofta lagras är vilken kameramodell som används, vilka kamerainställningar som tillämpats och när bilden är tagen. I vissa fall sparas även GPS-koordinaterna som kan berätta var i världen bilden är tagen.

Du kan kolla en bilds EXIF-data direkt på din dator, men Viralgranskaren föredrar onlinetjänster som Jeffrey’s Exif Viewer där du kan få ut ännu mer data från filerna.

När Viralgranskaren undersöker EXIF-datan i en pressbild på Jan Björklund kan vi bland annat få fram följande: att bilden först togs klockan 10 på morgonen den 22 juni 2010, att en kamera av modellen Leaf Aptus 75S användes, vilka kamerainställningar som använts och att bilden redigerats i Adobe Photoshop CS4 på en Macintoshdator 16 gånger mellan 18:13 den 27 juni 2010 och 11:08 den 2 augusti samma år.Det är bara lite av den information du kan få ut genom att undersöka en fils EXIF-data, information som ofta är extremt användsbar för att till exempel se om en bild redigerats.

Här kan du se delar av bilden till högers EXIF-data.

► LÄS MER: Nej, en svensk viralsajt har inte intervjuat ”ISIS-krigare”

Överkurs: ELA-analys av bilder

Ett av de bästa sätten att gå tillväga för att se om en bild är modifierad är att göra en så kallad error level analysis av bilden.

Varje gång en bild sparas i ett format som .jpg eller .png blir kvaliteten på bilden något sämre. Det uppstår fel i bilden, men de är sällan synliga för människors ögon. Det betyder att bilder som är modifierade ofta har delar som skiljer sig åt i kvalitet.

Genom att ladda upp bilden via en tjänst som FotoForensics kan du leta efter delar i en bild som har en annan kvalitet än andra delar av bilden. Finns det sådana delar av bilden betyder det ofta att bilden är manipulerad.

FotoForensics bistår också med guider som gör att du kan träna på att bättre granska bilder.

De ljusa punkterna på den här bilderna är tillagda efter originalbilden tagits.► LÄS MER: Nej, ”Muhammed” fick inte höjt skadestånd för att han var asylsökande

Det här är inte de enda sätten att granska bilder på och inget av sätten är heller hundraprocentigt. Viralgranskaren uppmuntrar dig också alltid att använda ditt sunda förnuft och alltid ställa dig själv frågan om bilden är trovärdig och om källan är tillförlitlig.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro