ANNONS

Guide: Så viralgranskar du Youtubefilmer – fem enkla steg

Hugo Ewald · 16 Okt 2015
Uppdaterad 24 Maj 2016
Den falska videon "Worst Twerk Fail EVER - Girl Catches Fire!"

Den falska videon "Worst Twerk Fail EVER - Girl Catches Fire!" Foto: Skärmdump/Montage


Viralgranskaren uppmuntrar alla att bli bättre på källkritik. Ett av de bästa sätten att ta reda på om en historia är falsk är att veta hur du granskar videoklipp som sprids på till exempel Youtube. Så här gör du!

klar

Artikellänk är kopierad

Olika sätt att bildsöka på.
Olika sätt att bildsöka på.

1. Hitta videon på Youtube – om den finns där

När du ser videor på sajter är de ofta inbäddade från Youtube eller andra videosajter. Ett första steg för att veta mer om en video är att hitta videon på ursprungssajten. Det är ofta väldigt enkelt. Rör det sig om Youtubefilmer räcker det med att klicka på knappen med texten "Youtube" för att öppna videon direkt i Youtube.

Fördelen med att göra så är flera. Framför allt kan du tydligare se vem som har lagt upp filmen, om hen har skrivit någon beskrivning eller – ännu bättre – länkar till en webbsida.2. Youtube Dataviewer

Det andra steget du ska ta när du hittar en Youtubevideo vars källa du undrar över är att använda div av verktyget YoutubeDataviewer, som utvecklats av Amnesty international.

Verktyget är lätt att använda, du klistrar helt enkelt bara in adressen till Youtubeklippet. Då får du tillgång till metadatan, den icke-synliga informationen, i klippet som till exempel den exakta tiden när klippet lagts upp. Vanligtvis kan du bara se datumet ett Youtubeklipp är uppladdat och du kan på så sätt ta reda på var ett Youtubeklipp först lades upp.

Du kan genom verktyget också se de olika visningsbilderna filmklippet har. Du kan då använda dig av Google bildsök för att kunna hitta andra uppladdningar på Youtube med samma video. Hur du använder Google bildsök kan du läsa här.► LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

3. Sök efter vattenstämplar

Googles bildsök, som Viralgranskaren tidigare beskrivit i detalj kan på flera sätt användas även för att spåra videos ursprung. I fall där videon har en vattenstämpel eller logo du inte direkt kan identifiera kan du ta en skärmdump på den specifika logon och sedan söka efter den på Google.

Sådana skärmdumpar kan du göra genom att använda Windows skärmklippverktyg eller genom att hålla inne cmd, shift och 4 och sedan markera området på Mac. Du kan sedan söka efter logon på Google, eller liknande tjänster som Tineye. På så sätt kan du försöka spåra ursprungskällan till videon.

4. Ta en skärmdump av videon

På samma sätt som du kan ta en skärmdump på en logo i en video kan du också ta en skärmdump av en hel bild från videon. Du kan då på samma sätt använda Googles bildsök för att se om andra sajter, eller till och med tidningar, använt sig av bilder från videon vilket kan vara en bra källa för mer information. Googles bildsök har också förmågan att söka efter "visuellt liknande bilder", vilket ibland kan skapa mer kontext kring en video.

5. Kolla kommentarerna

Genom Youtube dataviewer kan du ofta hitta flera instanser av samma video om sådana finns. Försök då att gå in på den uppladdning som visats mest och läs igenom kommentarerna om sådana finns. Kommentarer kan ofta vara användbara för att få reda på mer fakta om videon, särskilt om kommentatorerna kan visa på att videon skulle vara falsk.► LÄS MER: Guide: så granskar du Facebookprofiler du misstänker är falska

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro