ANNONS

Han fälldes på flykt – och hängdes ut på nätet som terrorist

Åsa Larsson · 22 Okt 2015
Uppdaterad 24 Okt 2015
Osama Abdul Mohsen anklagas på nätet för koppling till al-Nusrafronten och al-Qaida.

Osama Abdul Mohsen anklagas på nätet för koppling till al-Nusrafronten och al-Qaida. Foto: Montage/PYD/Marko Djurica


Mannen som fälldes av en ungersk kamerakvinna har fått ett enormt stöd – men också anklagats för att vara terrorist på nätet. Hittills har dock inga tydliga bevis för detta presenterats.

klar

Artikellänk är kopierad

I och med fällningen i september hamnade syriern Osama Abdul Mohsen mitt i fokus för allas tyckande om flyktingströmmen till Europa.

Parallellt med det stöd som han fick så började uppgifter spridas på bland andra högerextrema sajter att Mohsen egentligen är terrorist.

Som belägg lyfts fram att Mohsen skulle ha stött terrorgruppen al-Nusrafronten bland annat genom att ha en svart flagga på sin Facebook-sida.►LÄS MER: Kamerakvinnan planerar att stämma Facebook – och flyktingen hon fällde I oktober 2013 uttryckte Mohsen även stöd för "hjältar i de fria territorierna" på sin Facebook-sida, men han nämner inte IS eller al-Nusrafronten och ordet mujahedin används generellt för att beteckna de sunnitiska rebeller som kämpar mot Assadregimen, skriver tidningen New york times, som gått igenom anklagelserna mot Mohsen här.​

Mohsen har mycket riktigt haft en svart flagga på sin Facebook-sida, men den är inte en al-Nusraflagga. De svarta flaggorna inom islam blandas ofta ihop så vi frågade Jonas Otterbeck, professor i islamologi vid Lunds universitet.

– Nej, i den version som al-Nusra använder så har de oftast sitt namn skrivet längst ned, säger han.►LÄS MER: Här går nyhetsfotografen till attack med sparkar mot flyktingar Bränsle lades på elden när kurdiska Demokratiska unionspartiet (PYD) anklagade Osama Abdul Mohsen för att som al-Nusrakrigare ha stridit mot kurder samt ha deltagit i en massaker på kurder i staden al-Qamishli i nordöstra Syrien 2004.

Men det är inte partiet PYD som står bakom uttalandet, vilket inte framgått i debatten, utan en enskild journalist som heter Ebrahim Ebrahim.

– Jag bekräftar att det här är ett personligt uttalande och det har ingenting att göra med PYD, säger han till Viralgranskaren.►LÄS MER: Nej, Alan Kurdis kropp blev inte flyttad för "bättre snyftbilder" Ebrahim, som bor i Danmark och sköter PYD:s europeiska mediadel, säger sig ha talat med ett flertal vittnen. Enligt dessa ska fotbollstränaren Osama Abdul Mohsen ha varit del i en sammansvärjning med Assads regimstyrkor och hetsat mot kurder i samband med fotbollsmatchen 2004. I upploppen som följde dödades ett okänt antal kurder.

Viralgranskaren har bett Ebrahim att dela med sig av bevisen eller vittnesmålen, men så har inte skett. Ebrahim Ebrahim har också blivit hårt kritiserad av den kände kurdiske journalisten Mustafa Ebdi för att inte ha kommit med några bevis i frågan, skriver New york times.►LÄS MER: Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting Själv nekar den anklagade Osama Abdul Mohsen.

– Allt är lögn, säger han till Viralgranskaren.

– Jag var inte i al-Qamishli. Jag var heller inte tränare för al-Fotuwa (fotbollslaget han tränade i Syrien) 2004.

Att han inte var tränare då bekräftas av fotbollslaget al-Fotuwa SC: "Osama Abdul Mohsen var coach från 1983–1994 och 1999–2001 och 2009–2011", skriver en representant för klubben till Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro