ANNONS

Han har avslöjat osanningar i 16 år – nu prisas mannen bakom Faktoider

Anton Gustafsson · 12 Mar 2019
Uppdaterad 12 Mar 2019
Peter Olausson.

Peter Olausson. Foto: Per A.J. Andersson, CC BY-SA 4.0


Peter Olausson har avslöjat faktoider och falska påståenden på internet i 16 år. Nu får han priset Det gyllene förstoringsglaset för lång och trogen tjänst i sanningens namn. "Det är alltid trevligt att få uppmärksamhet och erkännande för det man gör", säger Peter Olausson.

klar

Artikellänk är kopierad

2003 började Peter Olausson jaga och granska faktoider och falska påståenden på internet. Han började lägga ut sina granskningar på nätet och 2005 skapade han en hemsida där granskningarna publicerades.

Nu får han priset Det gyllene förstoringsglaset av Viralgranskaren och Internetstiftelsen.

– Det började med att jag upptäckte att jag själv har haft fel om saker som jag borde ha begripit bättre. Då frågade jag mig hur många fler falska påståenden som fanns i omlopp som det inte hade fallit folk in att ifrågasätta, trots att de var bevisligen osanna, säger han.

Varför är det viktigt med källkritik? 

– Det är viktigt om man tycker att skillnaden på sant och falskt spelar någon roll. Men om man inte bryr sig om man blir lurad så behöver man inte fundera över de här frågorna, säger Peter Olausson.

Ur SAOL.
Ur SAOL.

När Peter Olausson började sitt arbete med att granska falska påståenden på internet fanns inte sociala medier. Faktoiderna spreds istället på bloggar och hemsidor. Sociala mediers intåg i varje människas liv har påverkat faktagranskarens vardag mycket.

– Hastigheten och omsättningen på falska påståenden har ökat. Förut handlade det ofta om att folk delade vidare i god tro, alltså felaktiga saker som man verkligen trodde på. I dag är det rätt många som för vidare saker som de vet inte stämmer. När flödet av information ökar har det blivit lättare att sprida falska påståenden och desinformation, men det är också lättare att avslöja dem, säger han.

Mycket annat har också förändrats under de 16 år som Peter Olausson har varit i branschen. I början slog han i fysiska faktaböcker och uppslagsverk för att hitta fakta som kunde slå hål på de falska påståenden som han hittade på nätet. De senaste årens politiska utveckling har också förändrat på hur man ser på faktagranskning.

– Efter att Donald Trump blev vald har det här med källkritik, fake news och alternativa fakta hamnat på dagordningen på ett helt annat sätt. Och det är ju faktiskt en bra sak med att Trump blev president. Det har gjort att folk inser att det här med källkritik, vad som är sant och falskt, konspirationsteorier och ryktesspridning inte är någon marginell företeelse. Det är något som kan ha stor betydelse för alla, säger han.

pil
Juryns motivering

”För honom är inget ämnesområde för stort för att ta sig an, ingen detalj för liten för att rymma en intressant historia, och ingen felaktig uppfattning för helig för att granska. Som en av den svenska faktagranskningens nätpionjärer har han inspirerat och ifrågasatt sedan långt innan någon hörde ordet ”viralgranska”, och vi hoppas han fortsätter länge än.”

pil
Källkritikens dag 2019

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset?Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten) 

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna avDet gyllene förstoringsglasettar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeDen brittiska journalisten Maddy Savage, franska redaktören Sarah Chabane och professor Christian Christensen pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro