ANNONS

Han har gjort det enklare att förstå källkritik på nätet – prisas för sina insatser

David Peterson · 6 Mar 2018
Uppdaterad 7 Mar 2018
Martin Törnros får priset Det gyllene förstoringsglaset.

Martin Törnros får priset Det gyllene förstoringsglaset.


Med hemsidorna Ekokammaren och Mikoteket har Martin Törnros gjort det enklare för barn och vuxna att förstå vikten av källkritik. Nu får Törnros priset Det gyllene förstoringsglaset för sin folkbildningsinsats.

klar

Artikellänk är kopierad

När Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet och började prata om falska nyheter vaknade Martin Törnros intresse för källkritik. Sedan dess har han byggt flera verktyg som hjälper barn såväl som vuxna att bli bättre på källkritik på nätet.

– En grej som är väldigt farlig är när folk bara skriker fake news och tänker att man enbart ska jaga falska nyheter. Jag tror att en annan sak, som är mycket svårare att se igenom, är webbtidningar eller sidor som är extrema åt det ena eller andra hållet. De som håller sig till sanningen men har ett otroligt vinklat urval, säger han.

Nu belönas Martin Törnros med Det gyllene förstoringsglaset, ett pris som Med hemsidan Mikoteket vill Martin Törnros bland annat komma åt problemet med vinklade urval av nyheter.instiftades av Metros Viralgranskaren och Internetstiftelsen i Sverige förra året. 

– Men det handlar också om att göra folk medvetna om att människor som man pratar med i fikarummet, skolan eller i familjen har olika bakgrundsinformation. Man vet olika saker och har olika uppfattningar, bland annat på grund av det man läser på internet, säger han.

Hemsidan Ekokammaren visar hur olika sociala medie-flöden kan se ut och ger en bild av de filterbubblor som finns på nätet.

– Om man gör en sökning på till exempel Malmö får man väldigt olika resultat. Den som följer vänstersidor ser mest artiklar om kulturevenemang och bra satsningar, på de mer liberala sidorna är det lite blandat, medan den som bara följer högerpopulistiska sidor bara får läsa om bilbränder, mord och problem med invandringen. Där i tänker jag att problemet ligger, man får väldigt olika bild av vad Malmö är för stad, säger Martin Törnros.

Att nyhetsurvalet ser väldigt olika ut för olika personer på sociala medier är i sig inte ett problem, enligt Törnros, men det kan leda till ökad polarisering i samhället.

– Men så länge vi pratar med varandra och kan göra det på ett vettigt sätt, samt har en grundläggande förståelse för internets algoritmer och hur de påverkar vår vardag, så har vi bra förutsättningar att hantera hur information sprids idag, säger han.

pil
Om Ekokammaren och Mikoteket

Ekokammaren:

Presenteras nyheter sida vid sida kategoriserade utifrån olika perspektiv. Syftet är att visualisera ekokammare och filterbubblor på sociala plattformar.

Mikoteket:

Består av interaktivt och pedagogiskt material inom medie- och informationskunnighet. Projektet utvecklades ursprungligen för samtlig bibliotekspersonal i Stockholm Stad, men har nu vidareutvecklas ideellt för en större publik att ta del av.

pil
Juryns motivering

I en digital vardag behöver alla lära sig förstå hur algoritmer och programmerade tjänster styr våra flöden och den information som vi tar del av. Genom sina sajter mikoteket.se och ekokammaren.se gör Martin Törnros detta synligt och begripligt på ett pedagogiskt sätt. En folkbildningsinsats som kan få alla, barn som vuxna, att förstå grunderna i digital källkritik.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro