ANNONS

Han spred fejkade upploppsbilder från Brasilien: "Det blev fel"

Jack Werner · 10 Jul 2014
Uppdaterad 10 Jul 2014
Anton Perlkvist, hans Twitterkonto @World och de tweetsen som felaktigt påstod att det var upplopp i Brasilien.

Anton Perlkvist, hans Twitterkonto @World och de tweetsen som felaktigt påstod att det var upplopp i Brasilien. Foto: Anton Perlkvist


Anton Perlkvist är känd som svensken som livnär sig på sitt twittrande. Men under semifinalen i fotbolls-VM blev det fel, när han twittrade gamla bilder och påstod att de var nya.

klar

Artikellänk är kopierad

När Tyskland slog Brasilien med 7-1 i tisdagens semifinal i VM kokade sociala medier. Det skämtades, häcklades, gräts och analyserades.

Särskilt två bilder fick enorm spridning, som påstods visa ”upplopp” på olika platser i Brasilien. I tweetsen nämndes det dock inte att bilderna var tagna 2013. Vi på Viralgranskaren varnade för en av dessa bilder, och Buzzfeed uppmärksammade den andra.  Båda hade publicerats bland annat på Twitterkontot @World.

Bakom World står svensken Anton Perlkvist, som hösten 2012 uppmärksammades i svenska medier eftersom han livnär sig på sitt twittrande. Genom att använda flera olika konton med olika teman når han ut till miljontals människor.

– Just World är ett konto man får twittra med under live-sändning. Det brukar inte vara så relevant att skicka inlägg efter matcher. Så det är ett konto som är väldigt aktuellt, aktivt och intressant under matcher, säger han.

World har gått bra under VM, säger Perlkvist. Kontot har fått hundra tusen fler följare, och han tjänar pengar genom att sälja sponsrade tweets. En av dem är från en bettingsajt, en annan marknadsför en flasköppnare med fotbollsmotiv. En del av att få detta att funka är att få stor spridning på sina tweets, menar han.

– Jag ser pengar i att ha många följare, och att kunna ha relevant marknadsföring på det. Det är mycket mer intressant att marknadsföra saker på konton som folk ser och tycker är intressanta.

Men i jakten på denna stora spridning blir det fel ibland, till exempel under matchen mellan Tyskland och Brasilien. World fick kring 7 000 retweets på båda bilderna från de påstådda upploppen.

– Jag hittade bilderna genom andra som håller på med lite samma sak. Jag gjorde ingen noggrann källkoll. Det var dåligt, säger han.

Av de två publicerade bilderna låg båda kvar på onsdagen, och på torsdagseftermiddagen ligger den som påstår att en bild från 2013 visar upplopp i São Paulo ”live” fortfarande uppe. Perlkvist säger i intervjun att den ”kommer försvinna”. Men han tycker samtidigt man ska ta hans konton med en nypa salt.

– Jag lade upp elva inlägg under den kvällen, varav ett inte var ett skämt. Resten var ren humor, sarkasm eller provokationer kring att Brasilien skulle åka ut. Man får ju välja vad man tror på. Allt som står på nätet är inte sant.

Men har inte du med dina hundratusentals följare ett ansvar för vad du påstår i dina tweets?

– Fast, det var ju säkert något som hände den där kvällen. Säkert tusentals tv-apparater som slängdes ut genom fönstren i Brasilens mörka gator. Folk kunde tänka sig att det blev upplopp i Brasilien.

Kommer du vara mer noggrann med källkritik framöver?

– Det går ju inte att säga att jag inte kommer vara det, för nu blev det ju fel. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro