ANNONS

Hängdes ut som våldtäktsoffer - 4 gånger brist på källkritik haft allvarliga konsekvenser

Hugo Ewald · 12 Dec 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016
På Reddit, 4chan och Facebook spreds teorier om vem som låg bakom Boston-bombningarna.

På Reddit, 4chan och Facebook spreds teorier om vem som låg bakom Boston-bombningarna. Foto: Alamy/IBL/Metro


Källkritik är viktigare än någonsin, särskilt i en värld där vem som helst kan sprida vad som helst till hela världen. I vissa fall har lösa rykten och dålig källkoll lett till hemska konsekvenser.

klar

Artikellänk är kopierad

Hängdes ut som hiv-spridare

2015 upptäckte en då 19-årig kvinna i Mexiko att hon fick en massa Facebookmeddelanden som anklagade henne för att medvetet ha smittat en gift man med hiv som straff för hans otrohet. Hon visste att det inte stämde.

Det visade sig snabbt att personer hade skapat ett Facebookkonto i hennes namn som i en konversation med en kille ”erkände dådet”. Konversationen spred sig som en löpeld över sociala medier.

19-åringen hade inte hiv, och hade aldrig smittat någon med det. Den 3 juli 2015 publicerade hon en video på sociala medier där hon berättade om ryktena, för att visa hur lätt en persons liv kan förstöras via sociala medier.

Foto: Skärmdump

Hängdes ut som våldtäktsoffer

Tidigare under 2016 lades en bild på vad som sades vara en svensk tjej ut på sociala medier, bland annat av Facebooksidan ”I’m white”. I inlägget påstods den svenska tjejen vara offer för en brutal gruppvåldtäkt där gärningsmännen var flyktingar.

Det enda som är sant är att tjejen är svensk. Fotografiet togs av hennes kusin i Stockholm flera år innan bilden lades upp, och stals från personens Flickr-album.

”Det är för jävligt och jag vill inte att den bilden ska användas på nätet”, sa personen som bilden föreställer då till Viralgranskaren.

LÄS MER: Marias identitet kapades – då lurades hennes vänner på pengar via sms

Hängdes ut som Boston-bombare

Den 15 april 2013 sprängdes två bomber vid den 117:e Boston marathon-tävlingen, någonting som ledde till tre personers död och att 264 personer skadades. På Reddit, 4chan och Facebook började snabbt teorier om vem som låg bakom dådet spridas.

Snabbt pekades den 22-åriga universitetsstudenten Sunil Tripathi, som varit försvunnen i en månad, ut som gärningsman. En vecka senare hittades Sunil Tripathi död i i Providence-floden, fyra dagar efter det att de riktiga terrorbombarna hittats.

Dödsorsaken var självmord. Redan innan hade hans familj fått stänga Facebooksidan de använt för att hitta sin försvunna son eftersom kommentarsfälten flödade av anklagelser mot honom.

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Hängdes ut som försvunnen

2015 delades ett Facebookinlägg som påstod att då 20-åriga Simon Berneblad från Hässleholm var försvunnen. Avsändaren sade sig vara hans pappa. Tillsammans med en bild på Simon hade personen som påstod sig vara hans pappa uppgett att Simon begett sig hemifrån klockan 18 dagen innan för att sedan ha försvunnit.

Men Simon var inte försvunnen, och inlägget delades över 27 000 gånger.

– Jag fick uppemot 20 telefonsamtal från vänner och släkt, sen omkring 60 samtal från random människor som ringde och sa att jag skulle gå hem. Det var fruktansvärt läskigt, sa Simon till Metro 2015.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro