ANNONS

Hanif Bali: Jag vill inte alls skambelägga svenska pensionärer

Hugo Ewald · 30 Mar 2017
Uppdaterad 30 Mar 2017
Hanif Bali menar att hans citat är tagna ur sin kontext.

Hanif Bali menar att hans citat är tagna ur sin kontext. Foto: Henrik Montgomery/TT


Tidigare i mars publicerade den vänsterpopulistiska sajten Aktuellt fokus” en artikel med rubriken "M-riksdagsmannen Hanif Bali: Pensionärer som söker bostadsbidrag ska skämmas!", som sedan dess fått 12 000 interaktioner på Facebook. Men tweetsen som ska styrka detta påstående handlar egentligen om ett resonemang om den före detta vänsterledaren Lars Ohlys politikerpension.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 20 mars intervjuade Sveriges radios ”P1-morgon” i sin intervjupodd den före detta partiledaren och riksdagsledamoten Lars Ohly. I den intervjun sa Lars Ohly att han sedan han avslutade sin tid som risdagsledamot 2014 sökt 15 jobb – utan att få ett enda. Istället har Lars Ohly tagit del av den inkomstgaranti som gäller alla tidigare riksdagsledamöter som suttit i minst ett år, någonting som väckt mycket kritik.

En av kritikerna var den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali, som förde ett resonemang på Twitter där han kritiserade Ohly.

Detta resonemang plockades sedan upp av den vänsterpopulistiska sajten Aktuellt fokus, som utifrån Balis tweets samma dag publicerade en artikel med rubriken ”M-riksdagsmannen Hanif Bali: Pensionärer som söker bostadsbidrag ska skämmas!”, som i skrivande stund fått över 12 000 interaktioner på sociala medier.

I Aktuellt fokus text tas de tre sista tweetsen från Balis resonemang ur sin kontext, och används som belägg för att Hanif Bali skulle sagt att pensionärer ska skämmas för att de tar ut bostadsbidrag. Bali säger dock aldrig uttryckligen att han vill det, även om han menar att skuldbeläggning av bidragsuttag är ett effektivt sätt att minska det totala bidragsuttaget.

Viralgranskaren har varit i kontakt med Hanif Bali själv, som menar att Aktuellt fokus tagit hans citat ur sitt sammanhang.

– Det de gör är att de tar någonting jag är deskriptiv kring, att det i Sydkorea finns hög grad av skam att ta ut deras bostadsbidrag. Det har de extrapolerat till att jag tycker att det ska vara så i Sverige och tycker så om det svenska bostadsbidraget, som inte ens påminner om Sydkoreas, säger Bali till Viralgranskaren.

Enligt Bali handlade resonemanget om Lars Ohlys inkomstgaranti, och inte om svenska pensionärers bostadstillägg. Till Viralgranskaren säger Bali att han inte alls vill skambelägga pensionärer som får bostadstillägg och inte vill förändra det.

– Om man tittar på sakfrågan har bostadstillägget för pensionärer noll marginaleffekter, säger han.

Bali valde sedan att på Twitterhänga ut några av de hatiska kommentarer han fått efter att artikeln publicerats, det skrev sedan Aktuellt fokus en artikel om, med rubriken ”Hanif Bali (M) hängde ut SD-vänliga pensionärer som vänster-näthatare!”.

Där skriver Aktuellt fokus att det inte är några vänstermänniskor som näthatat Bali, utan SD-sympatisörer. De menar därför att Bali ljuger när han på Twitter skriver ”Lögner är fint när det sker från vänster – och slutar i krav på nackskott”. Till Viralgranskaren säger Bali att han inte nödvändigtvis menade att näthatet kom ”från vänster”, men att ursprungspåståendet som ledde till näthatet gjorde det.

– Artikeln plockades först upp i vänsterkretsar. Sedan spreds den dock vidare av sidor som är åt det högerpopulistiska hållet. Det jag skrev var att lögnerna började från vänster och att det senare slutade i mordhot.

Viralgranskaren har sökt Aktuellt fokus.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro