ANNONS

Här är 4 falska påståenden som spreds om Londondådet

Filip Häggberg · 23 Mar 2017
Uppdaterad 3 Maj 2017
I attacken dödades fem personer och minst 40 skadades.

I attacken dödades fem personer och minst 40 skadades. Foto: Matt Dunham/Yui Mok/AP


Minst fem personer omkom och minst 40 skadades i den misstänkta terrorattacken i London på onsdagen. Här är fyra saker som spreds i samband med dådet – men som inte stämmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Fel gärningsman pekades ut flertalet gånger

Brittiska Channel 4 och amerikanska New York Post pekade båda ut samma person som gärningsman bakom dådet. Personen, vars namn publicerades, var dock inte gärningsmannen. Enligt Buzzfeed har mannen som pekades ut suttit i fängelse sedan ett år tillbaka, och han har inte kommit ut än. Både Channel 4 och New York Post har tagit tillbaka sina påståenden.

En rysk TV-kanal visade upp en bild på en person som de påstod ligga bakom attacken. På bilden ser man en äldre man hålla i en kniv och i bakgrunden syns en polis. Bilden är dock från 2013, och är tagen utanför Buckingham Palace.

Intervju med Londons borgmästare blev taget ur sitt sammanhang

Sadiq Khan, borgmästare i London, berättade i en intervju i september 2016 att stora städer måste vara beredda och att det är ”hans jobb att se till att London är så säkert som det kan vara”.

Under onsdagseftermiddagen twittrade bland annat Donald Trump Jr. ut intervjun, vilket vissa tolkade som att borgmästaren sa citaten efter onsdagens attack, enligt Buzzfeed.

Amerikansk komiker utpekad som misstänkt

Det har hänt ett flertalet gånger tidigare. Den amerikanske komikern Sam Hyde beskrivs i en tweet som en nyligen konverterad muslim, och att han skulle vara misstänkt för att ligga bakom dådet i London.

Sam Hyde har tidigare hängts ut som gärningsman till andra attacker, någonting som Viralgranskaren tidigare har skrivit om. Han hängdes bland annat ut efter skjutningen på ett universitet i Los Angelses i juni 2016. Nu, precis som då, är det falskt.

Falska offer 

En mexikansk journalist efterlystes på Twitter som någons syster, och påstods vara i London under attacken och inte svarade i sin telefon. Det hela var dock falskt, journalisten deltog i en livesändning på Facebook för New York Times under samma tidsperiod.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro