ANNONS

Här är Chrome-tillägget som varnar dig för fejksajter

Åsa Larsson · 12 Dec 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016

Nu lanserar Viralgranskaren ett verktyg som varnar för fejkat material på nätet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Viralgranskarens varningslista har funnits med sedan starten 2014, men nu kan du se direkt i din webbläsare om du är på väg att surfa in på sidor som ligger på varningslistan.

Så här gör du för att installera webbläsartillägget Viralgranskarens varningslista:

Foto: Skärmdump

1. Hitta inlägget på Chrome web store

2. Tryck på ”Lägg till” och sedan på ”Lägg till tillägg”.

När du surfar får du nu upp en varning när du är på väg in på en sida eller när en sådan artikel dyker upp i ditt Facebook-flöde. Klickar du på länken så kommer du självklart in på sajten som du ska, men varningslistan öppnas även i ett nytt fönster och du kan välja att läsa mer om sajten på listan. Där har vi även länkar till de viralgranskningar vi skrivit om olika sajter.

LÄS MER
Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare

Verktyget fungerar i webbläsarna Chrome, Vivaldi och Opera och än så länge bara för webbläsaren i datorn och inte i mobilen.

Foto: Skärmdump

Hur funkar varningslistan då?

Det är en lista över sajter som skriver fejkade eller satiriska artiklar, men som emellanåt får spridning som om de vore på riktigt. Anledningen till att satirsajter också är med är att det finns olika nyanser av dem, allt från uppenbar humor till de som hellre verkar vilja att folk ska missta artiklarna för verkligheten än att göra en underhållande eller vass poäng. I den delen av spektrumet glider en del satirsajter över i att bara vara fejksajter som vill få så många som möjligt att klicka på artikeln och därmed klirr i kassan till sajtens ägare.

Alla sajter som sprider felaktig uppgifter finns inte med på varningslistan i nuläget. Ett flertal sajter i Sverige sprider till exempel konspirationsteorier och ogrundade påståenden om mat och hälsa. Tycker du att en sajt bör finnas på varningslistan? Mejla till [email protected]!

Till Viralgranskarens varningslista

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro