ANNONS

Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare

Åsa Larsson · 15 Nov 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016
Tänk på att det nästan alltid finns mer information bakom bilderna och inläggen du ser på nätet!

Tänk på att det nästan alltid finns mer information bakom bilderna och inläggen du ser på nätet! Foto: Montage/Alamy


Tillsammans med Internetstiftelsen i Sverige släpper vi på Metros projekt Viralgranskaren nu en guide om källkritik på nätet – fullmatad med viktiga saker att tänka på när det gäller källkritiska metoder.

klar

Artikellänk är kopierad

Det här är inte ett foto på en verklig situation utan en så kallad genrebild från bildbyrån Alamy. Bilden är tagen i en studio och mannen på fotot är en modell som ska illustrera en slaktare. Med rätt beskärning och bildtext kan bilden dock leda tankarna någon helt annanstans.
Det här är inte ett foto på en verklig situation utan en så kallad genrebild från bildbyrån Alamy. Bilden är tagen i en studio och mannen på fotot är en modell som ska illustrera en slaktare. Med rätt beskärning och bildtext kan bilden dock leda tankarna någon helt annanstans.Foto: Montage/Alamy

När du delar vidare ett Facebook-inlägg eller sprider ett påstående så blir du själv en avsändare. Alltså, dina vänner tror mer på det som sägs eftersom det är du som säger det. Därför är det viktigt att ta ansvar för sånt du delar på nätet och kolla upp om det stämmer eller inte.

Hur gör man för att kolla upp om något stämmer på nätet?

– Den första frågan man ska ställa sig är alltid vilka källor till exempel en artikel använder sig av, finns det källor överhuvudtaget och verkar de vara trovärdiga, säger Hugo Ewald, redaktör för Viralgranskaren.

I guiden finns hjälp kring strategier för att slippa bli lurad på nätet:

• Lär dig mer om källorna som du tar del av! Ta reda på vem som står bakom sidan och framför allt i vilket syfte sidan har. Är det för informera? Övertyga dig om något? Bilda opinion? Sälja en produkt? Underhålla dig?

►LÄS MER: Viralsajter utnyttjar USA-väljarna – här är historien om en fejkad historia

IIS sajt kan du kolla upp vem som äger en domän som slutar med .se eller .nu.

• Information kan vinklas av en mängd skäl! Även rådata kan vinklas för att förmedla ett budskap. Förutom det kan du stöta på vilseledande innehåll, viral underhållning , dold marknadsföring, rykten, förtal och propaganda.

• Ta reda på mer! Sluta aldrig att ifrågasätta det du ser på nätet. Det enda sättet är att försöka uppdatera dina kunskaper och inte sluta bara för att du hittar ett svar.

• Testa att söka på bilder, namn och nyckelord i inlägg. Exempelvis i Googles bildsök kan du ladda upp en bild du vill undersöka och får då reda på om och var den publicerats på nätet tidigare.

Sist men inte minst: använd ditt sunda förnuft. Verkar det vara för bra för att vara sant, så kolla upp det!

Guiden Källkritik på nätet hittar du här!

Vill du ladda ner den som pdf? Här finns den!

Kristina Alexanderson.
Kristina Alexanderson.Foto: Sara Arnald

”Extra viktigt att vara kritisk mot sånt vi håller med om”

Hej, Kristina Alexanderson, chef för Internet i skolan på IIS och författare till guiden Källkritik på nätet!

När gick du på något sist?

– Svenska dagbladets klickbait-rubrik ”Trump kommer att vinna valet”, säger Kristina Alexanderson och syftar till en SvD-ledare om svårigheterna med dramatiska förutspåelser.

Hur hjälper man bäst den som är lite osäker på nätet?

Hur hjälper man bäst den som är lite osäker på nätet?

– Prata med den personen, lyft på telefonluren och ta ett samtal: ”Du, det där som du delade på Facebook…”. Nästa medieskifte är det vi som står där och inte hänger med och då hoppas jag på att det är någon som vill hjälpa oss.

Ett problem stort problem är att vi älskar att sprida sådant som vi vill tro är sant – där tappar vi garden, enligt Alexanderson.

– De tekniska systemen som matar oss med saker som vi redan gillar utgör en svårighet. Det är extra viktigt att vara kritisk mot påståenden som vi håller med om.

►LÄS MER: Så här gör du en egen viralgranskning – steg för steg

Men trots allt har Kristina Alexanderson hopp. Möjligheterna att kolla upp saker du läst på nätet är enorma. Du kan snabbt själv komma i kontakt med experter och uppgiftslämnare och ställa kontrollfrågor och söka på nätet.

– Det är bara ett klick bort. Det handlar bara om att vi ska ta oss den tiden.

Så du tror på framtiden?

– Ja, vi kommer att lära oss hur det här medielandskapet funkar genom att vi går på ett antal minor. Det är så människan lär sig. Jag har stort hopp om framtiden.

►LÄS MER: USA-valet togs över av fejksajter – kan det hända här?

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro