ANNONS

Här är historien bakom Putins tuffa "citat" om terrorister

Åsa Larsson · 19 Nov 2015
Uppdaterad 19 Nov 2015
Citatet kommer inte från Rysslands president och verkar även vara äldre än filmen med Denzel Washington.

Citatet kommer inte från Rysslands president och verkar även vara äldre än filmen med Denzel Washington. Foto: Montage/Alexei Druzhinin


"Att förlåta terroristerna är upp till gud, men att sända dem till honom är upp till mig". Macho-citatet – som nu felaktigt påstås ha uttalats av Putin – har en lång historia.

klar

Artikellänk är kopierad

Den konservativa tv-kanalen Fox i USA publicerade i tisdags en text som hyllade det hårdföra citatet från Rysslands president Vladimir Putin. "Vem säger så? PUTIN!", skriver artikelförfattaren gillande.

Problemet är att citatet inte kom från Putin. Fox fick citatet från en tweet från Russia today-journalisten Remi Maalouf. Hon har nu medgett att hon hittat citatet på Facebook och skyllde på "farorna med sociala medier". Hennes följare tyckte att det snarare berodde på att hon inte kollat sina källor.

Enligt den amerikanska tidningen Huffington post kommer citatet från "Man on fire", en film med skådespelaren Denzel Washington, men det är inte ordagrant. Där säger han: 

"Förlåtelse är mellan dem och gud, det är mitt jobb att arrangera mötet."

Frasen har tidigare använts i en mängd olika sammanhang och har påståtts komma från till exempel Pakistans militär:

Enligt Viralgranskar-kollegan Snopes så är citatet äldre än filmen "Man on fire" som kom ut 2004.

Redan 2001 påstods nämligen en amerikansk general vid namn Norman Schwarzkopf ha sagt: "Att förlåta dem är guds uppgift. Vårt jobb är att arrangera mötet."

Men enligt Snopes sade generalen inte detta då – dock gillade han tydligen formuleringen och att den sades komma från honom. Schwarzkopf använde den själv i senare intervjuer och använde frasen om sig själv och Usama bin Laden – och vid ett annat tillfälle om den shiamuslimska Hizbollahrörelsen:

"Jag tror att förlåta Hizbollah är guds uppgift, israelernas jobb är att arrangera mötet."

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro