ANNONS

Här är historien bakom skolans “censur av “Nu tändas tusen juleljus”

Linnéa Borgert · 20 Dec 2016
Uppdaterad 30 Jan 2017
Påståendet om att skolan har ändrat jullåtens text för att anpassa sig till nyanlända elever kommer från en insändare i en lokaltidning.

Påståendet om att skolan har ändrat jullåtens text för att anpassa sig till nyanlända elever kommer från en insändare i en lokaltidning. Foto: Skärmdump


En artikel från Fria tider som innehåller obekräftade påståenden har fått stor viral spridning. I artikeln påstår man att Södra skolan i Åmål har censurerat “Nu tändas tusen juleljus för att anpassa sig till skolans nyanlända elever. Det finns det inga belägg för.

klar

Artikellänk är kopierad

Det hela började med en insändare i Provinstidningen, som ingår i Nwt-koncernen, den 16 december. En mor- eller farförälder skrev att barnen på Södra Skolan i Åmål inte fick sjunga “stjärna över Betlehem” i jullåten “Nu tändas tusen juleljus”. I stället sjöng de “stjärna över alla oss”. Enligt insändarskribenten fick barnen inte heller sjunga två av verserna i låten, bland annat den som innehåller “född är Herren Jesu Krist, vår frälsare och gud”. Hen skrev att det handlade om en “särbehandling av nyanlända elever”. Insändaren har fått över 10 000 interaktioner på Facebook.

Tre dagar senare valde Fria tider att fånga upp insändaren, som hade signaturen “Jultomten”. I skrivande stund har artikeln fått över 6 500 interaktioner på Facebook, och har väckt upprörda känslor i kommentarsfältet.

“Ett underifrån vänsterliberalt förberedande att utrota kristendomen, inför det nya fundamentalistiska Sverige. Vad säger den Svenska Kyrkan om om detta???” och “Stoppa vansinnet… de ändrar väl inte i sin Koran”, är två av kommentarerna.

Enligt skribenten på Fria tider var det svårt att få tag på någon på skolan. De fick prata med biträdande rektorn, Maria Fredriksson, som inte ville ge någon kommentar just då.

När Viralgranskaren mailar Maria Fredriksson får vi svar efter 20 minuter. Hon hänvisar till Åmål kommuns hemsida, där Barn- och utbildningsförvaltningen har lagt ut en lång kommentar till luciafirandet. Kommentaren lades ut samma dag som Fria tiders artikel kom ut, den 19 december, men Fria tider har inte uppdaterat sin artikel.

I kommentaren på Åmåls kommuns hemsida skriver man att Södra skolan har valt ut ett antal låtar och verser, precis som man brukar. Man understryker att skolan endast har valt att ändra ett ord i texten, vilket gjordes redan 2014.

“Istället för att sjunga Du stjärna över Betlehemsjöng man Du stjärna över alla oss, en skrivning som tillåter stjärnan att lysa över alla oss; elever, personal och vårdnadshavare på Södra skolan samt naturligtvis även resten av jorden och alla våra nära och kära, en lovvärd önskan i en minst sagt orolig tid. Att värna om våra svenska traditioner är viktigt, men också att höja blicken, våga se och möta en värld i förändring är ytterligare ett viktigt uppdrag för skola och samhälle att förhålla sig till”, skriver de.

Att de har gjort en liten ändring i texten stämmer alltså, men det finns ingenting som säger att ändringen skulle vara gjord för att “anpassa sig till nyanlända elever”.

Man hänvisar också till Skolverket, som menar att en avslutning eller samling i kyrkan ska utformas så att tonvikten ligger på traditioner och den gemensamma samvaron. Det bör inte förekomma religiösa inslag, som till exempel bön eller trosbekännelse, enligt Skolverket.

Uppdatering: Fria tider publicerade vid lunchtid en ny artikel om historien.

Uppdatering 27/12: Efter att den här artikeln publicerades har pastorn i kyrkan sagt till TT att det är stora delar av låttexten som har redigerats av skolan. ”Ska de sjunga på det här sättet är de inte välkomna tillbaka”, säger han.

Viralgranskaren har sökt skolans rektorer. Catrin Eriksson, förvaltningschef på barn-och utbildningsförvaltningen i kommunen, fortsätter att hänvisa till Åmål kommuns tidigare kommentar.

– Vi gör inga fler uttalanden, vi hänvisar till informationen på hemsidan.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro