ANNONS

Här är sanningen bakom statistiken för "våldtäktslandet" Sverige

Åsa Larsson · 8 Dec 2015
Uppdaterad 20 Feb 2017
Antalet misstänkta för våldtäkt var i fjol drygt 1 000 personer, enligt Brå.

Antalet misstänkta för våldtäkt var i fjol drygt 1 000 personer, enligt Brå. Foto: Heiko Junge/TT


Att Sverige är drabbat av en våldtäktsvåg är ett vanligt påstående på sociala medier, liksom att Sverige ligger i den absoluta toppen som våldtäktsland – men stämmer det?

klar

Artikellänk är kopierad

– Att Sverige skulle ha den högsta våldtäktsfrekvensen i Europa, om inte i världen, finns det inga belägg för, säger Monica Landergård, pressekreterare på Brottsförebyggande rådet (Brå).

Källan som lyfts fram är vanligen FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott (UNODC). Där står Sverige verkligen ut bland alla världens länder med sina 66 våldtäkter per 100 000 invånare.

– Även om Sverige har högst antal anmälda våldtäkter per 100 000 invånare enligt vår statistik så är det bara på grund av att deras definitioner, benägenhet att anmäla och registrera skiljer sig så mycket från andra, säger Michael Jandl, researchansvarig på UNODC, till Viralgranskaren.

►LÄS MER: Brå: Ökande benägenhet att anmäla våldtäkter

Andra skäl till de höga siffrorna är att Sverige listar till exempel övergrepp som pågår över tid som individuella våldtäkter – alltså att en kvinna som våldtagits 100 gånger räknas som 100 våldtäkter.

Mellan 2004 och 2005 hoppade antalet anmälda våldtäkter upp rejält från 25.2 per 100 000 invånare till 41.9 för Sveriges räkning. Förklaringen anses vara den nya sexualbrottslagen, då våldtäktsbegreppet utvidgades.

UNODC påpekar själva tydligt att man bör vara mycket försiktig med att jämföra mellan länder. Vissa länder är helt enkelt väldigt dåliga på att redovisa brotten. Ett flertal länder – till exempel Turkiet och Nicaragua – har inte rapporterat in något de senaste åren och länder som Qatar har aldrig rapporterat några fall.

Men hur ska man då få reda på vilka de verkliga bottenplaceringarna är när det gäller våldtäkter?

– Om du menar den ”verkliga” förekomsten av brottet så är det enda sättet brottsofferstudier, säger Michael Jandl på UNODC.

Även i EU:s senaste stora undersökning så påpekas också att jämföra myndigheternas data inte representerar den ”sanna” omfattningen av brottet utan mer visar kulturen kring att anmäla våldtäkter och hur bra myndigheter är på att samla ihop och rapportera vidare data.

►LÄS MER: Indisk minister: Fler våldtäkter i Sverige

Påståenden om ”våldtäktslandet” Sverige har varit på tapeten förr och synats av bland annat Faktakollen i Svenska dagbladet och av brittiska BBC i samband med Julian Assange-fallet.

Kan man tala om en våldtäktsvåg?

– I Sveriges fall så är det inga extraordinära ökningar, säger Michael Jandl på UNODC.

– 2013 hade Sverige 59 våldtäkter per 100 000 invånare jämfört med 66 år 2014. Det är en ökning på 12 procent, i jämförelse med exempelvis England och Wales som ökade från 36 till 51, en ökning med 41 procent.

Han kopplar den ökningen till uppmärksammade våldtäktsfall och en ökad medvetenhet i samhället.

Även Brå och Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, kopplar hög anmälningsstatistik till en ökande öppenhet kring att prata om och anmäla övergrepp.

– Vi har allt mer slutat att skambelägga offren. Det är viktigt att anmäla våldtäkter, så att det blir hanterat på rätt sätt, säger Madeleine Leijonhufvud och fortsätter:

– Den här typen av brott sätter väldigt djupa spår och att anmäla kan fungera som en bekräftelse på övergreppet – att ja, det var ett brott och nej, det var inte ditt fel.

Marc Femenia/TTMadeleine Leijonhufvud.

Här kan du läsa vad Brottsförebyggande rådet skriver om våldtäkter från anmälningar till lagförda brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro