ANNONS

Här är sanningen om #bendgate och böjda Iphone 6

Aron Andersson · 30 Sep 2014
Uppdaterad 30 Sep 2014

Kan verkligen Iphone 6 böja sig bara du har mobilen i fickan? Viralgranskaren har granskat påståendena bakom #bendgate?

klar

Artikellänk är kopierad

Först kom #antennagate, sedan #mapsgate och nu #bendgate. Apples Iphonelanseringar tycks alltid vara problemtyngda, ur PR-synpunkt. 

När Iphone 4 släpptes var det antennerna som kritiker attackerade. Den som höll telefonen på ett särskilt sätt riskerade få sämre täckning, eftersom delar av av antennerna täcktes av fingrarna.

När Iphone 5 släpptes lanserade Apple sin egen kartapp, som placerade Dublins flygplats på en bondgård och helt raderade Göteborg, bland annat. Kritiken lät inte vänta på sig.

Nu är Iphone 6 här, och Apple gör sitt bästa för att avvärja en ny PR-katastrof. Den här gången är det mobilens hållbarhet som attackeras. På sajten Macrumors forum kom det tidigt uppgifter om att telefonen kunde böjas, bara av att ligga i fickan. Den 21 september, två dagar efter att mobilen börjat säljas, tog uppgifterna om en böjd Iphone först fart, efter ett inlägg från användaren ”hanzoh”:

”I går lämnade jag hemmet vid 10 med mobilen i min vänstra framficka på mina kostymbyxor. Jag körde 4 timmar till ett bröllop, vilket också innebar en hel del sittande under bröllopet men också 2-3 timmars dans. Jag stack vid 2 på natten och gick och sov, körde sedan 4 timmar tillbaka.

Så, totalt var Iphone 6 Plus i min ficka i 18 timmar mestadels när jag satt ner.

När jag la den på bordet och satte mig i soffan för att vila såg jag på spegelbilden av telefonen att den är lätt förvriden.”

Inlägget ackompanjeras av en bild på den böjskadade mobilen. Skadan är inte särskilt stor. Men detta var bara början.

Fler bilder dök snart upp på Twitter med betydligt värre böjskador, och sedan kom filmen.

”Iphone 6 Plus Bend Test” från Unbox Therapy har i skrivande stund över 45 miljoner visningar på Youtube. Klippet spreds som en löpeld. Men alla som sett klippet, där Lewis Hilsenteger böjer telefonen med bara händerna, är inte lika övertygade.

Videon har dissekerats i detalj och kritiker menar att den är solklart fejkad , att den innehåller oförklarliga klippningar och att telefonen är förböjd . Bland annat Business Insider rapporterade om fusket i videon. 

Att Lewis Hilsenteger tre dagar senare laddade upp en ny video, med ett nytt böjtest , har inte lika många uppmärksammat. Den videon har i jämförelse bara lite över två miljoner visningar. 

Skadan var redan skedd. #Bendgate var ett faktum. Till och med den berömda skedböjaren Uri Geller gav sin syn på saken.

Affären hade nu fått sådan uppmärksamhet att Apple , notoriskt tystlåtna i pressen, kände sig tvingade att kommentera det hela. 

Apple konstaterade först att bara 9 kunder hört av sig till kundtjänst med böjda telefoner, och att risken för skador var kraftigt överdriven. 

Sedan bjöd företaget in pressen till en testanläggning för att visa hur det går till när Iphone 6 faktiskt fabrikstestas.

Så vad är sanningen? Kan Iphone 6 böjas bara av att ligga i framfickan? Är mobilen felkonstruerad?

Med tanke på all uppmärksamhet har det självfallet gjorts åtskilliga tester av mobilen sedan nyheten om #bendgate.

Consumer Reports har genomfört tester på Iphone 6, Iphone 6 Plus, LG G3, Samsung Galaxy Note 3, HTC One, samt Iphone 5. De har använt en särskild maskin, Instron, för att utöva tryck på mobilerna. När Apple bjöd in pressen till sin testanläggning användes ett tryck motsvarande 25 kg. Enligt Consumer Reports är det ungefär vad som krävs för att knäcka tre blyertspennor. Därför användes större krafter i deras test.

Resultatet? Iphone 6 var inte sämst! Men det var heller inte långt ifrån. Sämst klarade sig HTC One, som deformerades efter en kraft motsvarande 32 kg. Skärmen lossnade helt vid 41 kg. Iphone 6 deformerades visserligen också vid 32 kg, men gick sönder först vid 45 kg.

Iphone 6 Plus klarade sig bättre och motsvarande siffror för den större modellen var 41 kg respektive 50 kg. Övriga mobiler klarar sig alla bättre än så i testet.

►Läs Consumer Reports test

Även Squaretrade har genomfört tester av Iphone 6 Plus, på uppdrag av Washington Post. Två medarbetare på testfirman fick först försöka böja mobilen med händerna, en av dem lyckades, men han är bodybuildare.

Squaretrade utsatte även mobilen för ett jeanstest, och placerade mobilen i en tajt ficka. Testaren upplevde att det var väldigt obekvämt att sitta med den stora mobilen i framfickan men telefonen tog inte skada av behandlingen. Då fick testaren dessutom genomföra ett antal benböj.

►Läs Squaretrades test

Även diverse nätanvändare har försökt förklara varför böjskadan på Iphone 6 Plus ser ut som den gör. En övertygande förklaring kommer från användaren ”alleras4” som med hjälp av bilder på Imgur gav sin syn på saken. Det är inte aluminiumkroppens fel, utan en metallförstärkning på insidan av mobilen. Precis vid böjskadan sitter en skruv, som fungerar som en vridaxel för själva skadan.

►Läs alleras4:s förklaring

Slutsatsen blir att Iphone 6 Plus visst kan böjas, vilket bekräftas av Lewis Hilsentegers nya videoklipp. Men det är inte särskilt troligt att telefonen kommer att böjas av att ligga i framfickan, även om de tester som hittills gjorts inte helt kan utesluta det. Däremot verkar Apples dementi stämma, att uppgifterna om just denna typ av böjskador är kraftigt överdrivna. Det finns dessutom andra mobiler som är mindre hållbara, även om Iphone 6 och Iphone 6 Plus är långt ifrån bäst i klassen.

Kan Iphone 6/6 Plus böjas bara av att ligga i framfickan? Det kan inte uteslutas, men sannolikheten är låg.

Är Iphone 6/6 Plus felkonstruerad? Det finns både mer och mindre hållbara mobiler, vilket gör att Iphone 6 får anses ha en rätt normal konstruktion. Men benägenheten att böjas skulle samtidigt ha kunnats begränsats med en annan konstruktion.

►LÄS MER: Stort test av Iphone 6

Så här böjd uppger användaren hanzoh att hans Iphone 6 Plus blivit av att ligga i framfickan på kostymbyxorna.
Så här böjd uppger användaren hanzoh att hans Iphone 6 Plus blivit av att ligga i framfickan på kostymbyxorna.Foto: Macrumors / hanzoh
Kan en skruv vara förklaring till varför Iphone 6 Plus böjer sig som den gör?
Kan en skruv vara förklaring till varför Iphone 6 Plus böjer sig som den gör?Foto: imgur / alleras4
klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro