ANNONS

Här är sju falska påståenden du kan ha missat under semestern

Sofia Clason · 6 Aug 2018
Uppdaterad 6 Aug 2018
De falska nyheterna tog inte semester den här sommaren.

De falska nyheterna tog inte semester den här sommaren. Foto: Skärmdump


Vilade du dig i medieskugga under sommaren? Skönt – men det gjorde inte de falska nyheterna. Här är sju falska eller missvisande påståenden som spridits under sommaren och som är värda att känna till.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige tackade nej till rysk brandhjälp

”Ryssland erbjuder Megahjälp för att släcka våra skogsbränder. Sverige tackar nej”, löd ett felaktigt inlägg som spreds av drygt 3 000 personer på Facebook.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bekräftade för Viralgranskaren att det inte kommit något erbjudande från Ryssland. Däremot har Sverige tidigare tackat nej till ryska vattenbombningsplan vid skogsbranden i Västmanland år 2014. Då behövdes inte brandflygplanen eftersom Sverige redan fått stöd från Frankrike och Italien.

Sverige står helt utan brandflygplan i släckningsarbetet

En missvisande SVT-artikel som sedan plockades upp av Alternativ för Sverige, spreds i slutet av juli. Artikeln påstod att Sverige inte kunde räkna med mer hjälp från EU när de italienska brandflygplanen lämnade Sverige för att bistå bränderna i Grekland.

Detta stämde inte, eftersom Sverige vid tillfället även fick hjälp av franska och portugisiska brandflygplan. Efter att Viralgranskaren kontaktade Alternativ för Sverige plockades inlägget ned från deras Facebook-sida. SVT valde att uppdatera sin artikel och förtydliga vad som stämde i en rättelse.

Video från räddningsaktionen i Thailand

Ett thailändskt fotbollslag satt fast i grottsystemet Tham Luang i Thailand, vilket uppmärksammades av medier över hela världen. I samband med händelsen spreds en video som påstods visa hur pojkarna fördes ut ur grottan med hjälp av dykare.

Egentligen visade videon hur en fransk dykningsorganisation tränade på att föra ut personer som stängts in i en grotta. Originalfilmen lades upp på Youtube år 2010 och beskrevs då som en nationell dykningsräddningsövning.

Hiv-infekterade nålar på bensinstationer i Europa

I sommar varnades det igen för hiv-infekterade nålar på bensinpumpshandtag. Men redan i mars i år skrev Viralgranskaren om inlägget och förtydligade att bilden inte visar vad som påstås.

Bilden kommer ursprungligen från ett Facebookinlägg från 2017. En kvinna från Kalifornien skrev då att hennes pappa stuckit sig på en nål när han tankade. Pappan drabbades inte av hiv, men bilden stals och har därefter spridits med påståendet att nålen skulle ha varit hiv-infekterad.

Liknande varningar har spridits på internet i omkring 20 år, däribland i Italien och Tyskland. Hittills finns det dock inget känt fall om hiv-infekterade nålar på bensinstationer.

Bild av ett barn inlåst i en bur vid USA:s gräns

Tusentals barn separerades från sina föräldrar efter att familjerna illegalt försökt ta sig över gränsen från Mexiko till USA. Detta efter att Trumpadministrationen infört en nolltoleranspolicy som upprörde människor över hela världen. Policyn debatterades flitigt och en bild på en gråtande pojke i en bur blev del av diskussionen. Men bilden visade inte en riktig familjeseparation.

Bilden var egentligen tagen vid en demonstration mot Trumpadministrationens gränspolitik, där symboliska burar ställdes ut. Pojken ska ha följt efter sina syskon in i buren, men sedan blivit förvirrad över hur han skulle ta sig ut och börjat gråta när han såg sin mamma.

När bilden först spreds stod det tydligt att den var tagen vid demonstrationen, men budskapet gick förlorat på vägen då den delades vidare.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte ett barn inlåst i en bur vid USA:s gräns

Varning om hälsofarliga fisksorten pangasius

”Ät INTE denna fisk, den är mycket farligt för din hälsa”, lyder rubriken i en gammal artikel som fått spridning igen. Pangasius må innehålla mindre protein och fett än till exempel lax, men att den är farlig stämmer inte.

Enligt både Livsmedelsverket och EU-kommissionen har inga nämnvärda halter av skadliga ämnen hittats i pangesius som importeras in i EU från Vietnam. Den som vill kan alltså fortsätta äta fisken utan att vara orolig för hälsan.

Flera påståenden om flyktingkostnader

Under sommaren har flera inlägg cirkulerat i sociala medier om ekonomiska stöd som samhället bistår till flyktingar. Bland annat har det handlat om medicinkostnader, återetableringsstöd och kostnaden för flyktingmottagande.

Liknande påståenden sprids ofta i sociala medier, men kan ibland vara grovt vinklade, sakna förklarande fakta eller vara missvisande. Ofta jämförs också kostnaderna med den ekonomiska situationen för andra utsatta grupper, som pensionärer. Syftet kan vara att ställa grupperna mot varandra så att den ena gruppen framstår i dålig dager.

LÄS MER
Falskt Hans Rosling-citat om flyktingkostnader sprids – igen

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro