ANNONS

Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige

Åsa Larsson · 6 Sep 2015
Uppdaterad 29 Jun 2016
Jakob står bakom flera fejksidor. Han har några frilansare, men skriver det mesta själv.

Jakob står bakom flera fejksidor. Han har några frilansare, men skriver det mesta själv. Foto: Åsa Larsson


Viralgranskaren kan nu avslöja vem som ligger bakom Storkens nyheter – 20-årige Jakob har lurat, underhållit och upprört Sverige med sina fejkartiklar.

klar

Artikellänk är kopierad

På kort tid fick en ung man Sverige att koka med sina absurda låtsasnyheter och debattartiklar från ”arga extremfeminister”. Hans motiv? Kicken och klicken.

– Det är otroligt roligt när något man skrivit ihop på en timme diskuteras av halva Sverige, och till och med kommenteras av politiker, säger Jakob till Viralgranskaren.

►LÄS MER: Nej, Gudrun Schyman vill inte förbjuda skägg

Han förstår de som går på fejkartiklarna, men vissa upprörda kommentarer får även honom att häpna.

– Svenska folket är väldigt dåligt på källkritik. Ibland vill jag bara nå ut och skaka om dem och säga att det bara är satir.

Jakob är 20 år och bor i en mellanstor svensk stad. Han startade sin bana med att skriva för en engelsk satirsajt, men fick sparken därifrån för att han skrev för kontroversiella saker.

– Efteråt kände jag mig väldigt tom – jag hade ingen att lura längre. Så jag startade Storken på hösten 2014.

Satirsidan Storkens nyheter är ett välkänt fenomen för Viralgranskarens läsare. Artikeln ”Gudrun Schyman vill förbjuda skägg” tog rejäl skruv mitt i valtider hösten 2014 och i december satte svenskarna gröten i halsgropen över nyheten att Kalle Ankas jul skulle sändas för sista gången.

– Gudrun-artikeln var den största nyheten för Storken ever, konstaterar Jakob.

”Nu har hon gått för långt!!”, vrålades det i kommentarsfälten.

►LÄS MER: Nej, Kalle Anka kommer inte att sluta sändas på julafton

Varför gör du det här?

– För att underhålla Sverige och för att röra om lite i grytan, svarar Jakob.

Mycket av materialet handlar om rasism och feminism. I januari 2015 startade Jakob låtsas-debattsidan Vindögat. Där skrev ”23-åriga feministen Klara Andersson” till exempel ”att neka en kvinna sex är våldtäkt”

Du säger att du är politiskt neutral, men varför är det då inga fejk-rasister på Vindögat? Det är bara ”arga feminister” och ”upprörda antirasister”.

– Av ekonomiska skäl. De som ligger åt höger blir argast – de bringar in mest klick, det är de som delar mest, säger Jakob.

Jakob tjänar nämligen pengar på sina sidor genom annonser – han säger själv att han omsatt tiotusentals kronor i månaden. 

►LÄS MER: Nej, "feministens" arga text om Morran och Tobias är inte på riktigt

Han använder fejkade användarkonton för att tipsa lättretliga personer i sociala medier och han skickar även ut sina artiklar med riktad reklam på Facebook.

– Så om jag skriver någonting som jag tror kommer att uppröra SD-sympatisörer så kan jag gå in och trycka i att inlägget ska visas för alla som gillar Jimmie Åkesson och är i åldrarna 18-50 år. J ag skulle säga att SD-sympatisörer har en tendens att bli argare och att dela snabbare.

Han har försökt att skriva skruvade SD-utspel, men tycker sig inte kunna toppa verkliga uttalande som gjorts i det förflutna.

►LÄS MER: ”Debattörens” text om invandrare som dejtar svenska män är satir

Bilderna på ”debattörerna” är stulna – feministen Klara Andersson är till exempel en ung tysk modellsom Jakob hittade när han bildsökte på ”stereotypical feminist”.

En annan skribent, ”Carita Lejon” som förespråkar att gravida ska röka – är egentligen en bloggare i USA. Kvinnorna har inte känt till eller godkänt att deras ansikten använts.

Jakob har tagit bort de flesta av bilderna nu.

– För att verkligen öka delningsfaktorn så ville jag ha ett ansikte på artiklarna. Så här i efterhand så förstår jag ju att det inte var den bästa saken att göra.

►LÄS MER: Nej, skolan gav inte kvarsittning till elev med svenska flaggan på mobilen

Jakob har fått en lösning på problemet – han hittade en kanadensisk tjej som gärna ställer upp och spelar fejkfeminist. Hon figurerade på Vindögat som 20-åriga antirasisten Astrid Höök och som feministen Cassidy Boon på Jakobs engelska sajt The Stately harold.

Hon har bland annat spelat in en fejkad Youtube-video där hon försvarar sin debattartikel ”A man saved me from drowning, but now I am suing him for rape because he touched me”.

Jakob har fullt upp nu. Han har startat fler sajter – engelska The Portly gazelle och svenska Den fria karolinen, som Viralgranskaren redan fått tips om.

– ”Alternativa” medier börjar bli stora och då tänkte jag försöka göra en parodi på dem, Avpixlat och Fria tider. Jag har sett mycket sånt språkbruk i kommentarerna till Storkens artiklar.

►LÄS MER: Fyra sätt att avgöra om sajten är satir

►LÄS MER: Så går du rätt i den globala fejk-djungeln

Och sist men inte minst:

►Viralgranskarens varningslista – kolla om nyheten är fejk

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro