ANNONS

Här är tre brutala videoklipp som sprids med falska påståenden

Åsa Larsson · 15 Feb 2016
Uppdaterad 15 Feb 2016

Flera Facebook-inlägg sprider gamla övergreppsfilmer med påståenden att de har med flyktingar att göra och att de är aktuella. Vi har gått igenom tre exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

DELA DELA DELA, hetsar en av Facebook-användarna som nu sprider en fem år gammal film.

Problemet med att människor lägger upp filmer från våldsamma händelser och hävdar att de är aktuella har vuxit – vi granskar tre exempel:

1. För fem år sedan spreds en film i nederländska Gouda där ungdomar ses trakassera en tjej. De tar hennes cykel, sparkar henne och kastar snöbollar. Det är oklart när händelsen ägt rum, men filmen fick spridning i februari 2011. 

– Sjuka bilder, kommenterade polischefen Paul Musscher enligt Algemeen Dagblad.

15 ungdomar kunde identifieras, enligt tidningen som beskrev dem som invandrarungdomar från Marocko.

Och hur såg detta ut på Facebook 2016? Jo, så här: "Invandrare i Norge trakasserar en ensam svensk tjej . . . Är detta tacksamheten för att vi hjälper dem? Svensk media tystar ned allt", skriver en man.

Inlägget har fått enorm uppmärksamhet – på måndagseftermiddagen hade det över 8 000 delningar.

2. Den turkiska gruppen Union Europäisch-Türkischer Demokraten höll en demonstration i schweiziska Bern i höstas. Det utbröt sammandrabbningar med kurdiska motdemonstranter, rapporterade Berner Zeitung. I samband med oroligheterna skadades flera personer, bland annat då en bil plöjde in i en folkmassa.

Filmen spreds senare på främlingsfientliga sidor på nätet under beskrivningen som inte alls nämner bilen och sätter platsen till Tyskland just nu: En enorm mobb av muslimska invandrare i Tyskland omringar en bil och drar en ung tysk mor och hennes barn ur bilen. Just nu sprids den även av en svensk Facebook-användare som skriver: "Muslimer i Schweiz attackerar en oskyldig familj och får smaka på direkt karma!"

Inget av inläggen kan anklagas för att ge en korrekt bakgrund till händelsen som filmen visar utan verkar i stället användas i politiska syften.

3. En ung kvinna blev brutalt misshandlad i nederländska Rotterdam för två år sedan.

Sedan videoklippet, som en av mannens kamrater filmat, blev viralt så kunde polisen gripa mannen som utförde misshandeln, rapporterade Expressen i juni 2014.

– Han är 15 år gammal och kommer från Rotterdam, sade Tinit De Jong, talesperson för Rotterdampolisen, till tidningen då.

Nu sprids filmen bland svenska Facebookanvändare av en man som skriver: "Exakt denna typ av respektlöshet och nonchalans för kvinnor gör att jag tar avstånd regeringens sätt att hantera flyktingkrisen!!!"

Han har fått tusentals delningar och gillanden till sitt inlägg på Facebook.►LÄS MER: Så här gör du en egen viralgranskning – steg för steg En sajt som ofta figurerar när man ska spåra de här "nygamla" publiceringarna är LiveLeak, en sajt där gamla videor laddas upp på nytt och ges en air av att de helt nyligen "läckts" eller kommit ut. Så länge Viralgranskaren existerat så har vi fått in tips om brutala övergrepps- eller misshandelsfilmer med kortfattade beskrivningar som inte stämmer vid närmare koll. Det finns en fara med att sprida vidare bilder på övergrepp som du inte känner till hela bakgrunden kring, nämligen att du riskerar att förvärra offrets upplevelse. Vi har skrivit om det här:

►Sprid inte misshandelsfilmer – du förlänger bara kränkningen

►Dela aldrig misshandelsbilderna – du blir en del av övergreppet

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro