ANNONS

Här blir Hans Rosling felciterad i Facebook-bild – sprids av tusentals

Hugo Ewald · 3 Okt 2016
Uppdaterad 7 Feb 2017
Sedan bilden lades upp har den delats över 5 000 gånger.

Sedan bilden lades upp har den delats över 5 000 gånger. Foto: Skärmdump/Metro


I en bild som delats över 5 000 gånger påstås professorn Hans Rosling säga att Sverige kunnat hjälpa hela världens flyktingar för hälften av kostnaderna av den svenska asylmottagningen. Men Rosling är felciterad.

klar

Artikellänk är kopierad

”Kostnaden för flyktingmottagande i Sverige i år är dubbelt så hög som FN:s budget för hela världens flyktingar. För hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar”. Så lyder texten till en bild som under lördagen lades upp på Facebook av den moderata lokalpolitikern Tapani Juntunen. Sedan bilden lades upp har den delats över 5 000 gånger.

► LÄS MER: Rosling: Därför tar flyktingar livsfarliga båtar i stället för flygplan

Men Hans Rosling, som gjort sig känd för sitt arbete i stiftelsen Gapminder foundation, är felciterad i bilden.

Det påstådda citatet har sitt ursprung i en tv-intervju Rosling gjorde i Svd i samband med en pressträff där han presenterades som en av 2015 års vinterpratare. I intervjun kritiserar Rosling delar av svensk biståndspolitik. Han ger ett citat som påminner om det som han påstås säga i den virala bilden.

”Flyktingmottagandet i Sverige i år kommer kosta dubbelt så mycket som FN har för alla flyktingar i världen. UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften mot de svenska flyktingkostnaderna. Och då säger inte jag någonting om de svenska flyktingkostnaderna, men vi borde ha öst in mer pengar för att hjälpa människor där de flesta är. Men man får inte göra det så ensidigt så att det antingen blir att hjälpa människor i Sverige eller på plats. Först och främst på plats. Rejält. Sen också välkomna flyktingar hit.”, säger han i intervjun.

Den sista delen av citatet i den delade bilden, där Rosling påstås säga ”För hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar”, verkar istället komma från en Flashbacktråd där intervjun med Rosling delades och där den exakta formuleringen som finns i bilden förekommer.

Hans Rosling har alltså sagt delar av det han påstås säga i den virala bilden, men han har aldrig sagt att Sverige skulle kunna hjälpa alla världens flyktingar bara vi tog emot färre flyktingar i Sverige. 

Viralgranskaren har sökt Tapani Juntunen.

Uppdatering: Efter Viralgranskarens artikel valde Juntunen att ”korrigera” bilden. Juntunen la därmed upp en bild som istället för Rosling föreställer honom. Citatet uppges nu också komma från Juntunen själv.

► LÄS MER: Hans Rosling förklarar flyktingkrisen: ”Alla ska ha hjälp”

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro