ANNONS

Har du blivit inbjuden till Initiative Q? Det här behöver du veta

Johan Wikén · 13 Nov 2018
Uppdaterad 13 Nov 2018
Den israeliska entreprenören Saar Wilf är ansiktet utåt för Initiativ Q.

Den israeliska entreprenören Saar Wilf är ansiktet utåt för Initiativ Q. Foto: Skärmdump Facebook/Twitter/Saar Wilf


Skriv upp namn och mejl – och få gratis pengar om några år. Det låter som ett erbjudande för bra för att missa. Men vad är Initiative Q egentligen – ett pyramidspel eller din chans till rikedom?

klar

Artikellänk är kopierad

Den senaste tiden har väldigt många svenskar fått inbjudningar till den nya mystiska valutan Initiative Q.

”Om du missade att skaffa bitcoin för sju år sedan så vill du inte missa det här”, är en typisk mening för att fånga ditt intresse. Du uppmanas att registrera dig med namn och mejl samt att bjuda in fem vänner.

Här har vi försökt svara på några frågor som kan hjälpa dig att avgöra om du ska registrera dig eller inte.

Vad är Initiative Q?

I dagsläget är det egentligen inte mer än en idé. Tanken är, enligt sajten, att skapa ett nytt sorts globalt betalningssystem som ska slå ut kreditkort, kontanter och banköverföringar.

För att lyckas med det behöver Initiativ Q användare. Stora mängder användare.

”Ingen köpare vill ansluta sig till ett nytt nätverk utan säljare, och ingen säljare kommer att erbjuda ett betalningsalternativ som ingen köpare använder”, skriver de på sajten.

För att locka till sig användare ger man därför bort andelar av den framtida valutan. I skrivande stund påstås det framtida värdet av att registrera sig vara närmare 200 000 svenska kronor.

Och det verkar finnas många som är rädda för att missa en möjlighet att hämta hem gratis pengar. Över två miljoner människor världen över har redan registrerat sig, enligt amerikanska Vox.

Det framtida värdet för den som gick med när skärmdumpen togs, enligt sajten.
Det framtida värdet för den som gick med när skärmdumpen togs, enligt sajten.

Vem står bakom Initiative Q?

I inbjudningarna står det oftast att det är ”ex-PayPal guys” som ligger bakom initiativet. Mycket riktigt verkar det finnas en koppling till den populära betaltjänsten Paypal.

Ansiktet utåt för Initiative Q har blivit den israeliska entreprenören och pokerspelaren Saar Wilf. Han var bland annat med och grundade företaget Fraud sciences som köptes upp av Paypal 2008. Saar Wilf jobbade kvar på bolaget, som utvecklade system för att motverka bedrägerier vid onlineköp, till 2010.

Är det en bluff?

Vissa menar att Initiative Q liknar ett massivt pyramidspel. Andra har uttryck oro för att listan med alla mejladresser kan säljas vidare till bedragare.

Men eftersom det inte kostar något att gå med finns det inga pengar som går till äldre medlemmar vilket är en förutsättning för ett pyramidspel.

När det kommer till listan med mejladresser skriver Initiative Q så här på sin sajt:

”Vi förvarar dina uppgifter på ett säkert sätt och delar dem inte med någon annan. Vi kommer endast att mejla dig om det handlar om projektet eller ditt konto. Om Initiative Q inte lyckas kommer vi att radera all data vi har samlat ihop”.

Om man sedan väljer att lita på initiativtagarna är så klart upp till var och en.

Antalet svenska Googlesökningar på Initiative Q ökade kraftigt i slutet av oktober i takt med att länkarna började spridas ordentligt.
Antalet svenska Googlesökningar på Initiative Q ökade kraftigt i slutet av oktober i takt med att länkarna började spridas ordentligt.

Är det värt att registrera sig?

Det är omöjligt att veta i nuläget. Det kan så klart vara enkla pengar som du kan hämta hem om några år, men med stor sannolikhet är det inte det. I värsta fall hamnar mejladresserna på villovägar och du kan få ovälkomna mejl från bedragare.

Teknikjournalisten David Z. Morris på amerikanska Breaker magazine, som rapporterar om kryptovalutor och digitala betalningslösningar, publicerade den 6 november en artikel där han skriver att ”Initiativ Q är allt som är dåligt med krypto”.

Artikelförfattaren menar att hela projektet har presenterats som ett bedrägeriupplägg. Du kan bara gå med om du får en inbjudan, ju tidigare du går med desto högre belöning får du, du ska skicka ut inbjudningar till vänner och får högre belöning ju fler du rekryterar.

”Trots att det inte kostar något att registrera sig är det nästan bokstavligen ett pyramidspel”, skriver David Z. Morris.

Men det finns också de som är mer positiva. Till exempel journalisten Lela London på Forbes magazine: ”Initiative Q är inte på något sätt en kryptovaluta. Men det kan mycket väl vara det nya bitcoin”, skriver hon i en artikel som publicerades den 1 november. Artikelförfattaren tycker att man absolut inte ska avfärda projektet.

Hur det slutar får framtiden utvisa och bara du kan avgöra om det är värt att hoppa på tåget eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro