ANNONS

Här sprids artikel om aborter – från satirsajt

Hugo Ewald · 30 Jun 2017
Uppdaterad 30 Jun 2017
Originalartikeln publicerades på Medusa Magazine – en bluffsajt.

Originalartikeln publicerades på Medusa Magazine – en bluffsajt. Foto: Montage


Feminister på nätet uppmanar till “folkmord på vita barn. Det skriver högerextrema Nya dagbladet i en spridd artikel som hänvisar till en engelskspråkig webbsida. Men webbsidan är registrerad av ägaren till en stor antifeministisk blogg och verkar vara av satirisk natur.

klar

Artikellänk är kopierad

“Feminister uppmanar till folkmord – vill att kvinnor aborterar vita barn”. Så lyder rubriken till en artikel som under onsdagen publicerades av en högerextrema nyhetssajten Nya Dagbladet och som sedan dess fått drygt 2 000 interaktioner på Facebook.

Artikeln hänvisar till en publicering på den påstått feministiska sajten “Medusa Magazine” med rubriken “Beyond Pro-Choice: The Solution to White Supremacy is White Abortion”. Originalartikeln, som publicerades den 21 juni, har sedan den lades upp på nätet fått över 31 000 interaktioner på Facebook. Artikelförfattaren förmedlar ett budskap om att vita kvinnor bör abortera sina foster för att istället adoptera barn som rasifieras.

I kommentarsfältet på Nya Dagbladets Facebooksida är flera provocerade: “Tycker dessa feminister kan ta sina svarta personer och flytta tillbaka till deras grotta. Alla glad vi slipper båda och de kan leva lyckliga i sin grotta”, skriver en person.

“Undrar om dom sagt upp bekantskapen med sina egna föräldrar för att dom inte gjorde abort och lät dom födas själva istället”, skriver en annan person.

Det här är inte första gången den nystartade sajten Medusa magazine, som registrerades i början av juni, fått stor spridning på sina artiklar. Tidigare i juni fick sajten uppmärksamhet för en artikel som gjort gällande att heterosexuella män som inte vill ha sex med sina bögkompisar är homofober. Den har sedan publicering fått drygt 22 000 interaktioner.

Många frågar sig i Facebooks kommentarsfält om sajten är satirisk, medan andra ser den som ett tecken på extrema åsikter hos vissa feminister: “Det här kan inte vara sant”, är en vanlig kommentar.

Vem som är registrerad som sajtens ägare är dolt – ett medvetet val från sajtens ägare. Arkiverad data visar dock att sidan först registrerades icke-anonymt.

LÄS MER
Nej, Jayden K. Smith eller Anwar Jitou kommer inte att hacka din Facebook

Historiska data visar att personen som registrerat sajten är samma person som under början av 2016 registerade “Ageofshitlords.com”, och sedan en tid tillbaka också dolt dessa ägaruppgifter.

Age of shitlords är en humoritistisk nyhetssajt som med satir och nyheter hånar feminister och andra som anses vara så kallade “SJW:s”, en amerikansk term som i negativt syfte används om personer som anses vara politiskt korrekta. Age of Shitlords är en väletablerad blogg med över 130 000 följare på Facebook.

Personen som äger sajten är alltså inte någon feminist, utan en person som snarare kan antas vara motsatsen. Age of Shitlords har tidigare publicerat satirartiklar som “Man kastrerar sig själv för att göra motstånd mot patriarkatet” men publicerar också mer nyhetsinriktade artiklar och argumenterande texter som “Sorry Tumblr, det finns bara två kön”.

Viralgranskaren har sökt ägaren till Ageofshitlords.com

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro