ANNONS

Hårbollen en sann historia – och vandringssägen

Åsa Larsson · 5 Okt 2014
Uppdaterad 5 Okt 2014
Hår- och ullklumpen placerad bredvid en mobiltelefon.

Hår- och ullklumpen placerad bredvid en mobiltelefon. Foto: Kirgiz-ryska slaviska universitetet i Bisjkek


En jättestor hårboll i magen, är inte det en vandringssägen? Så kanske en del tänkte efter gårdagens Metro-artikel om en kirgizisk tonåring som fått en fyra kilo tung hårklump utopererad ur magen. Jo, det är en känd vandringssägen, men i det här fallet har det faktiskt inträffat.

klar

Artikellänk är kopierad

En 18-årig flicka i Kirgizistan hade stora problem med sin matsmältning och i magen hittade läkarna en enorm hår- och ullklump. Metro har varit i kontakt med de ansvariga läkarna som bekräftar den uppseendeväckande historien. Nyheten stämmer alltså, men samtidigt som det finns vandringssägner som låter nästan på pricken som den här.Här är sanningen om bendgate och böjda Iphone 6

– En vandringssägen kan vara både sann och osann. Den kan bara inte vara sann på alla platser som den sägs ha hänt, kommenterar folklivsforskaren Bengt af Klintberg som själv har fått ge namn åt "klintbergare", moderna myter.

Bengt af Klintberg har själv tagit upp historierna om folk som har stora hårklumpar i magen i sin bok "Glitterspray och 99 andra klintbergare".

I boken beskriver han bland annat ett fall med en blond flicka som haft för vana att tugga på sitt hår och sedan dött med en stor blond klump i magen. Den historien byggde på en verklig händelse och Klintberg skriver att "det händer faktiskt, om än mycket sällan, att hårbollar påträffas i magen på folk."

– Definitionen är inte att alla vandringssägner är osanna från början till slut, säger han till Metro.Nej, mannen fick inte maskar i hela kroppen av sushi

Enligt af Klintberg är det att en story kan förflytta sig och få fäste på olika platser.

– I det här kirigiziska fallet så fanns det en sann händelse i botten, vid andra tillfällen så gör det inte det.

Han tar exemplet med historier om män som fastnar under sexakten.

– Det dyker väldigt ofta upp historier om män som fastnat under samlag, genom att kvinnans muskler har dragit ihop sig. Det är ett känt faktum bland hundar, men det finns inga belägg för att det förekommer bland människor. Hör du en sån historia så finns det all anledning att misstänka att den är osann från början till slut. Men däremot med de här hårbollarna så finns det några belagda fall bland människor och även djur.Dikten är jättefin men det var inte Tage Danielsson som skrev den

Metro har varit i kontakt med medicine doktor Bebezov Bakhadyr och medicine doktor Tilek Umetaliev, de två professorerna på Kirgiz-ryska slaviska universitetet i Bisjkek som haft hand om fallet med den 18-åriga patienten.

Enligt dem är har flickan opererats och man har tagit bort en 30 centimeter stor hårklump ur magen och tolvfingertarmen.

"Vi trodde inte att vårt fall skulle få sådan enorm uppmärksamhet", skriver de i ett mejl till Metro.

Men det har det. Först spreds nyheten via flera asiatiska nyhetsmedier och sedan kom den till västerländska trakter för att bland annat publiceras i stora tidningar som exempelvis brittiska Daily mail.

– Historier ändrar form längs vägen och då har sägenprocessen redan har startat, konstaterar Bengt af Klintberg.

Nakenbildshotet mot Emma Watson var PR-kupp

Den här historien var sann, men det finns många liknande om hårbollar i magsäckar som alltså inte är sanna i grunden. Hur kommer det sig att just hårbollshistorien är ett så bra underlag för en vandringssägen?

– Många såna här berättelser är ett slags uttryck för vår oro inför vad man kan ställa till med med ovanor. En nyfikenhet på udda, ovanliga beteenden, vad de kan resultera i. Man tänker: vad mycket konstiga saker som kan hända oss människor. Nej, konstnär i New York säljer inte osynlig konst för miljonbelopp

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro