ANNONS

Hennes fyraåriga dotter bildkapades i falsk efterlysning

Jack Werner · 1 Apr 2014
Uppdaterad 27 Okt 2016
Hennes fyraåriga dotter bildkapades i falsk efterlysning Efterlysningen av danska "Melanie Beria", som alltså egentligen är svensk och heter Olivia.

Hennes fyraåriga dotter bildkapades i falsk efterlysning Efterlysningen av danska "Melanie Beria", som alltså egentligen är svensk och heter Olivia. Foto: Facebook/Karina Ljungdal


Plötsligt började oroliga vänner höra av sig till Johanna Engberg för att fråga hur det var med hennes dotter. Allt för att hon efterlysts som saknad – i Danmark.

klar

Artikellänk är kopierad

” I dag, när vi hamnat i den här situationen, känns det som att jag aldrig mer kommer publicera en bild på min dotter. Det är helt sjukt hur maktlös man blir. Att folk inte tänker till när de delar en bild på ett barn vidare,” säger Johanna.
” I dag, när vi hamnat i den här situationen, känns det som att jag aldrig mer kommer publicera en bild på min dotter. Det är helt sjukt hur maktlös man blir. Att folk inte tänker till när de delar en bild på ett barn vidare,” säger Johanna.Foto: Lisa Mattisson

Johanna Engberg var ute och gick i Stockholm i det svala men fina vårvädret under måndagseftermiddagen. Med sig hade hon sin fyraåriga dotter Olivia. Då kom en människa som Engberg aldrig hade sett förut fram, och ifrågasatte om Olivia verkligen var hennes dotter. 

– Det är en känsla jag inte önskar över min värsta fiende, suckar hon.

Samma dag hade Engbergs mailinkorg och sociala media-konton svämmats över av oroliga meddelanden, alla om dottern Olivia. Och skälet, som hon skulle komma att upptäcka, var att dottern hängts ut som försvunnen. I Danmark.

Det var den 30 mars, på ett konto som verkar tillhöra en dansk pojke, som efterlysningen lagts ut. ”Liten fyraårig flicka försvunnen i Holbæk”, står det i den vidhängande texten. Olivia kallas där Melanie Beria, och ska ha försvunnit från ett torg när hon var tillsammans med sin storasyster. Texten är signerad en Lene Mårup Svansen, och den har i skrivande stund fått över 8 500 delningar.

Men bilden föreställer som sagt Olivia, och varken Melanie Beria eller Lene Mårup Svansen står att finna någon annanstans än i efterlysningen. Johanna Engberg, som har en populär blogg där hon skriver om livet som mamma, tycker det är obehagligt att bilden på hennes dotter används i det här sammanhanget. Den kommer ursprungligen från ett blogginlägg den 12 mars, där Engberg visade upp sina nytagna pressbilder.

– Jag vill se till att den försvinner från Facebook. Bara att tio tusen personer har delat en bild på min dotter, där det står att hon är kidnappad… Flera skickade SMS i går där folk frågade om Olivia var kidnappad, säger hon.

Danska polisen säger till mx.dk att de inte känner till något fall som matchar efterlysningen.

– Dessutom finns det flera språkliga fel i texten som gör en misstänksam, säger en presstalesperson vid Midt- og Vestsjællands Politi till mx.dk.

Svenska polisen har upprättat men också lagt ner en anmälan om ofredande. Enligt en källa på Citypolisen lades den ner med motivationen att ”det är uppenbart att brottet inte går att utreda. Förundersökningen förväntas inte leda till någon som kan misstänkas för brott.”

– Jag fick ringa fem gånger och försöka anmäla det, för de tar inte emot anmälningar när det gäller Facebook, för det är Facebooks område. Och Facebook vägrar att ta bort bilden, berättar Johanna Engberg.

Vi har, i likhet med flera danska medier, förgäves sökt den till synes unge pojken som publicerat efterlysningsbilden för en kommentar. Johanna Engberg har gått igenom hans konto, hittat nakenbilder och liknande, och tycker det känns hemskt att han har bilder på hennes dotter.

– I dag, när vi hamnat i den här situationen, känns det som att jag aldrig mer kommer publicera en bild på min dotter. Det är helt sjukt hur maktlös man blir. Att folk inte tänker till när de delar en bild på ett barn vidare…

Ett par timmar efter denna artikels publicering meddelar Facebook att inlägget med efterlysningen tagits bort på grund av att det bryter mot företagets regler.

– Vi har inte detaljerad beskrivning på detta, men en generell policy är att det är inte tillåtet att peka ut enskilda personer på ett mycket kränkande sätt, säger Facebooks svenska PR-talesperson Jan Fredriksson till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro