ANNONS

Historia om IS-varning grundlös – och liknar klassisk vandringssägen

Åsa Larsson · 17 Nov 2015
Uppdaterad 17 Nov 2015

Viralgranskaren har kollat upp detaljerna i historien om ett IS-hot mot Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett kedje-sms letade sig in på nätet under gårdagen och fick spridning i flera stora Facebook-grupper.

Enligt inlägget så ska en man ha blivit utvisad från Sverige till Tyskland 5 november och då pratat med en anställd inom kriminalvården: "Jag tycker om dig, du har inte behandlat mig lika illa som alla andra här, därför vill jag varna dig. Du bör inte röra dig i centrala Göteborg under jul och nyår”, ska mannen ha sagt.

Men ingen av de som lagt upp texten har någon aning om vem källan är, utan har helt enkelt bara delat vidare historien. Flera medier, inklusive Metro, rapporterade om "terrorbrevet" i måndags.►LÄS MER: Text med IS-hot mot Göteborg sprids – polisen manar till lugn Historien är misstänkt lik en gammal vandringssägen som går under benämningen "den tacksamme terroristen", bland annat omskriven i mytknäckarlegenden Bengt af Klintbergs böcker.

Temat i historien är till exempel att en frisör sprungit efter en kund – en man med "arabiskt utseende" – som glömt en plånbok och fått ett gott råd som tack, exempelvis "res inte till New York den 11 september".►LÄS MER: Nej, de här männen är inte IS-terrorister på rymmen i Sverige Så är det här också en vandringshistoria? Ja, allt tyder på det. Ingen källa kan identifieras och vi har kontrollerat historien med ansvariga myndigheter, däribland Kriminalvården som omnämns i inlägget. 

Deltog ni i en utvisning av en man från Sverige till Tyskland 5 november?

– Nej, det fanns ingen sådan resa 5 november, säger pressekreterare Viveca Hilberts.

Och det är Kriminalvården som skulle sköta en sådan resa, bekräftar Lars Skoglund vid Gränspolisen.►LÄS MER: Nej, Facebook hjälper inga barn om du delar bilden Enligt Kriminalvården har också alla anställda skyldighet att anmäla en sån här händelse, något som alltså inte skett.

"Det gör man till sin närmaste chef eller direkt till polisen", kommenterar Kriminalvårdens utrikestransportchef Hans Lagerlöf i ett mejl.

Sverige har haft samma hotnivå sedan 2010 och den har inte ändrats, enligt Säkerhetspolisen. Inte heller polisen känner till någon hotbild.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro