ANNONS

Hitta källan och gå rätt i den globala fejk-djungeln

Åsa Larsson · 31 Mar 2015
Uppdaterad 31 Mar 2015

Foto: Montage/TT/All Over Press/Youtube/PauloOrdoveza


Svårverifierbara videor, fejkade bilder, propaganda och låtsasnyheter – världen ute på nätet är full av fallgropar. Men det finns saker du kan göra för att få bättre koll.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi är ganska dåliga på att avgöra vad som är fejknyheter, menar Marie Grusell, medieforskare på Göteborgs universitet.
Vi är ganska dåliga på att avgöra vad som är fejknyheter, menar Marie Grusell, medieforskare på Göteborgs universitet.Foto: Pressbild
Paulo Ordoveza, på Twitter @PicPedant.
Paulo Ordoveza, på Twitter @PicPedant.Foto: Privat
Eoghan mac Suibhne, på Twitter @buileshuibhne.
Eoghan mac Suibhne, på Twitter @buileshuibhne.Foto: Privat

Sarah Palin, USA:s förra vicepresidentkandidat, kom med ett häpnadsväckande uttalande i våras: – Sanningen är att Jesus kämpade för dödsstraff till dagen han dog. Med tanke på den kavalkad av sanslösa uttalanden som tidigare kommit från Palin så var det lätt att missa att denna nyhet kom från satirsajten The Daily Currant.

Det är samma sajt som Sveriges justitieminister Beatrice Ask kommenterade i januari. ”Dumt och sorgligt”, skrev hon om fejk-artikeln om att 37 personer i Colorado dött av en överdos samma dag som cannabis legaliserades i delstaten.  Politiska motståndare hade svårt att hålla sig för skratt. Ask påstod senare att hon visst förstått att det rört sig om en påhittad nyhet. Och Daily Currant är inte ensam. Låtsas-nyhetssajter fabricerar ihop allt från absurd humor och vass satir till bara märkliga fejknyheter.

►Till Viralgranskarens varningslista – Många människor har alldeles för lite att göra, kommenterar Marie Grusell, medieforskare på Göteborgs universitet. – Det har alltid funnits nyheter som inte varit på riktigt, men i och med sociala medier och kraften i delningar så har det ju blivit ett ökande problem.Hur bra tycker du att vi är på att avgöra vad som är på riktigt? – Vi är ganska dåliga på det.

Det är inte lätt att själv hålla koll på allt som är fejk ute på internet. Som tur är finns det de som gör det åt dig.

I januari i år var det nog för amerikanen Paulo Ordoveza. Han tröttnade på att se Twitterkonton pumpa ut otroliga bilder med korta och ofta felaktiga bildtexter. Så han startade ett obstinat motkonto – @PicPedant.

– Definitionen av pedanteri är att vara en otrevlig petimäter, skrockar Paulo Ordoveza.

Hur stort problem tycker han att falska Twitter-konton är? Ja, det beror på var klicken tar dig, menar Paulo Ordoveza.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro