ANNONS

I satirikernas värld: Varje dag är 1 april på nätet

Åsa Larsson, Linnéa Jonjons · 19 Nov 2018
Uppdaterad 21 Jan 2019

Vilka är det som luras på nätet? Några vill skämta, några vill tjäna pengar på klick. Om du stöter på något skumt på nätet så agera som om varje dag är första april.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi publicerar utdrag ur ”Viralgranskarens handbok – källkritik och självförsvar på nätet”. Det här en bearbetad och nedkortad version av kapitlet om satiriker.

På nätet sprids skadeglatt historier om de som inte lyckas upptäcka satir, utan går på den. Ett sådant exempel inträffade i januari 2014 då den amerikanska satirsajten The Daily currant skrev att 37 personer dött av överdoser som en följd av att delstaten Colorado legaliserat marijuana vid årsskiftet. Sveriges dåvarande justitieminister Beatrice Ask länkade till artikeln på sin Facebook-sida och skrev: ”Dumt och sorgligt. Min första motion i ungdomsförbundet hette ’Krossa knarket!’ I den frågan har jag inte ändrat uppfattning alls”.

Hon fick kritik både för brist på sakkunskaper om droger och källkritik, och fadäsen blev världsberömd. Själv hävdade Beatrice Ask att hon fattat att det var satir, att hon menat att det var ”dumt och sorgligt” att göra satir av ett så allvarligt ämne. Den förklaringen mottogs med stor skepsis och i stället tyckte många att ministern hellre än att ägna sig åt efterhandskonstruktioner hade tjänat på en lite mer ödmjuk ingång, till exempel att hon kunde ha medgett att det blev lite fel och att det inte är lätt att känna igen påhitt på nätet.

2014, en tid då klickbetessajter började frodas i Sverige och det blivit uppenbart att man kan tjäna pengar på klick, så dök Storken upp. Storken var en figur som stod bakom flera olika sajter, men inledningsvis kände vi bara till hans sida Storkens nyheter. Vi visste inte riktigt vad vi skulle tro. Å ena sidan gjorde han ganska klassisk satir, å andra sidan märkte vi att vissa av hans artiklar rörde sig i rätt grumliga vatten och fick många ”arga klick”.

En del läsare missade att det rörde sig om satir, men för den som gjorde sig omaket att läsa igenom ”artiklarna” på Storkens nyheter och klicka sig runt på sajten så var det uppenbart att det just rörde sig om skämt: ”Stockholms stad vill ge återvändande IS-krigare hoppborgar” (för att ge dem hopp) och ”Carola nämnde inte Gud på över två timmar” (”Det kändes som att umgås med en främling”, säger en närstående).

Feminister var ett stort fokus för Storken och hans första stora hit var artikeln ”Gudrun Schyman vill förbjuda skägg”, strax följt av ”Nu är det bestämt – i år är sista året med Kalle Ankas jul”, två historier som fick en del personer att tugga fradga. Många lärde sig snabbt vad Storkens nyheter var för sida, men inte alla. För somliga verkade den första impulsen vara att kasta sig på tangentbordet och yla i vredesmod: ”Vad har hon med mitt skägg att göra?! Det var det mest absurda jag hört! Hon har gått alldeles för långt den här gången!” (Vi ringde till Gudrun Schyman för att dubbelkolla om hon vill förbjuda skägg. Det ville hon inte.)

När vi till slut fick tag på Storken visade sig han vara en ung man i övre tonåren som startat sin satirkarriär som fejkfeminist på en stor engelskspråkig sida.

– Jag blev sparkad därifrån för att jag skrev alldeles för kontroversiella grejer. Det var inte så att de blev arga på mig, men annonsörerna vill inte ha sina annonser på en sida som skrev sådant som jag skrev, berättade han för Viralgranskaren. Han sade att han känt sig väldigt tom efter det. ”Jag hade ingen att lura längre.” Därför startade han Storkens nyheter hösten 2014.

SD hade gått fram starkt, från 5,7 procent i valet 2010 till 12,9 i valet 2014, och ämnen som invandrare och nationalism blev ett annat starkt fokus för Storken. Ett exempel var en av hans satirartiklar med rubriken ”Alva, 9, hade ett iPhone-skal med svenska flaggan på i skolan – fick kvar- sittning”. Artikeln fick stor spridning på nätet och en del som läste rasade över den påhittade händelsen. Historien blev till och med uppmärksammad i tidningen Nerikes Allehanda. An- ledningen var att Storken valt att kalla sin påhittade skola för Hagaskolan i Örebro, en skola som fanns på riktigt. Storken var inte beredd på effekterna som hans skämt fick och var ångerfull:

– De fick ta emot många arga samtal från föräldrar. Det var inte meningen att skapa sånt här kaos för en enskild skola. Jag skrev till dem och bad om ursäkt.

Vi frågade honom varför han gör det här:

– För att underhålla Sverige och röra om i grytan lite, röra om i samhällsdebatten. Det är otroligt roligt att något man skrivit ihop på en timme diskuteras av halva Sverige, och till och med kommenteras av politiker. Satir är viktigt i alla samhällen, det är ett smidigt sätt att kritisera och belysa olika frågor utan att göra det helt öppet.

Samtidigt medgav Storken också att pengar var en av hans främsta drivkrafter. Själva satirartiklarna gick snabbt att skriva, den mesta tiden gick åt till att få spridning på nätet. Han tog hjälp av riktad Facebook-reklam för att nå rätt människor.

Storken var kluven inför alla de som går på hans satirartiklar.

– Jag förundras över läsarnas respons. Ibland vill jag bara nå ut och skaka om dem och säga att det bara är satir. Jag får alltid höra just de orden – ”det kunde ha varit så”.

pil
Viralgranskarens handbok

Viralgranskaren är en avdelning på Metro som granskar påståenden som får stor spridning i sociala medier. Vi har tidigare lanserat Källkritikens dag 13 mars och skapat skolmaterial om källkritik på nätet. I år släppte vi boken ”Viralgranskarens handbok – källkritik och självförsvar på nätet” för att visa hur den svenska fejkarenan vuxit fram. Vi publicerar nu sex utdrag ur boken där vi går igenom olika typer av motiv bakom falska påståenden på nätet. Texterna är bearbetade.

Är du intresserad av att läsa hela boken? ”Viralgranskarens handbok : källkritik och självförsvar på nätet” finns att köpa här!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Linnéa Jonjons
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro