ANNONS

Inga belägg för att IS-svenskarna i viral video är på väg till Sverige

Åsa Larsson · 16 Nov 2015
Uppdaterad 16 Nov 2015
Filmen sprids på en rad viralsajter.

Filmen sprids på en rad viralsajter.


En IS-video med svenskar har fått stor spridning i helgen. Filmen är äkta, men påståendet som sprids till finns det inga belägg för. Männen är inte på väg till Sverige – de är av allt att döma döda.

klar

Artikellänk är kopierad

En film med svenskar som gått med terrorgruppen Islamiska staten har fått enorm spridning på svenska viralsidor och sociala medier i helgen. I övre vänstra hörnet ses loggan från Furat, en ryskspråkig propagandakanal för IS.

Männen kan på filmen höras prata med varandra på göteborgska samtidigt som de slaktar och grillar får. Här kan du se hela filmen.►LÄS MER: Nej, en svensk viralsajt har inte intervjuat "ISIS-krigare" På ett stort antal viralsajter som Viralking och Dagens247 sprids påståendet att männen är "på väg hemåt" eller smider planer för Sverige. I exempelvis den här artikeln som har kring 20 000 interaktioner på Facebook står det: "Vi uppmanar samtliga till att DELA så att dessa inte kan komma tillbaka till Europa." 

Men det finns inga belägg för påståendet att männen är på väg till Sverige i artiklarna. Tvärtom verkar ett flertal av personerna vara döda. I filmen kan man bland annat se flera män från Göteborg som dödades i Syrien för 1–2 år sedan. 

– Minst sju av åtta i filmen är döda, kommenterar Expressen-journalisten Kassem Hammadé som gjort en stor kartläggning av svenska IS-terrorister

I Expressens genomgång kan man känna igen männen i filmen.►LÄS MER: Nej, de här männen är inte IS-terrorister på rymmen i Sverige Även andra bilder har spridits i helgen på påstådda terrorister som sägs vara på fri fot i Sverige, men även det påståendet stämmer inte, något som Viralgranskaren redan skrivit om.

Viralsidor tjänar pengar på svenskarnas frenetiska delande och är tveksamma källor till information. De blandar friskt stulna texter som delas mycket från riktiga nyhetssajter med falska texter, till exempel den här artikeln som Viralgranskaren skrivit om tidigare där det påstås att Jimmie Åkesson ska avgå som partiledare för SD.►LÄS MER: Nej, Jimmie Åkesson ska inte avgå som partiledare Det framgår aldrig vem som står bakom sidan och skribenterna är påhittade. Exempelvis i Dagens247:s "artikel" om de hemvändande IS-svenskarna så är artikelförfattaren "Cecilia Karlsson" i själva verket modellen och skådespelaren Odetta Annable.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro