ANNONS

Inga belägg för att svenska flaggan togs bort från lekhus på grund av flyktingar

Åsa Larsson · 15 Feb 2019
Uppdaterad 15 Feb 2019

En gammal bild på ett lekhus med en svensk flagga målad på taket sprids på nätet, men det finns efter fyra år fortfarande inga belägg för påståendet att flaggan skulle ha blivit censurerad.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte mannen som först lade upp bilden som står för spridningen, utan lekstugan lever sitt eget liv ute på nätet. Skälet är bland annat att det finns de som jobbar för att sprida den. ”Flyktingarna kom till Öland, då togs svenska flaggan bort från lekplatsen” står det på en före- och efterbild av det lilla lekhuset på sajten Rapport24.

Sajten hette tidigare Left4photo och sprider ofta främlingsfientliga inlägg. Viralgranskaren har vid flera tidigare tillfällen försökt att nå mannen som står bakom sidan, exempelvis när sajten med rubriken ”Sverige 2017!” publicerade ett av Sydsvenskans gamla aprilskämt från 2003 om att staden skulle byta ut alla sina gatuskyltar till flerspråkiga versioner.

Rapport24 tog upp lekstugan ifjol men just nu har artikeln fått ny spridning i främlingsfientliga grupper på Facebook. ”Hur kan någon frivilligt gå med på att ta bort vår egna svenska flagga?” lyder rubriken och i texten kopplas takbytet på lekstugan till asylsökande.

Hamnade i lokaltidningen 2015

Det lilla sandlådehuset står på gården till en förskola i Mörbylånga kommun. Det var snickaren som bytte taket som gick ut i sociala medier och hävdade att taket bytts för att inte vara stötande för flyktingbarn. Bilden fick spridning i sociala medier, något som uppmärksammades av Ölandsbladet som en lokalnyhet 2015.

Enligt Mörbylånga bostads AB som skötte underhållet så stämde inte uppgifterna, utan man bytte taket för att det var murket, står det i artikeln från 2015. Viralgranskaren tar ny kontakt med företaget i samband med den nya spridningen på nätet:

– Vi renoverade en lekstuga på en förskola i Mörbylånga för ett tag sedan. Lekstugan var i stort behov av underhåll. Efter en lekplatsbesiktning fick vi i uppdrag att renovera lekstugan. Lekstugan hade en svensk flagga på taket. Flaggan var inte målad av oss. Vi såg ingen anledning att måla dit flaggan på nytt efter att taket hade renoverats. Vi hade inte fått några synpunkter på att flaggan fanns där och det hade ingenting med något närliggande asylboende att göra, säger den administrativa chefen Jenny Cedergren.

När Viralgranskaren pratar med de ansvariga för förskolan så säger de samma sak: taket var i dåligt skick och behövde bytas.

Kommentarer från olika Facebook-grupper till publiceringar av bilden.
Kommentarer från olika Facebook-grupper till publiceringar av bilden.

Sajten Nyheter idag undersökte saken 2015 och frågade olika ansvariga om det handlat om att en svensk flagga skulle provocera flyktingar och fick svaret nej. Inga belägg för att takbytet skulle ha något med flyktingar att göra presenterades i artikeln. Trots det satte sajten rubriken ”Flyktingarna kom till Öland – Då togs svenska flaggan bort från lekplatsen” och Nyheter idag ställde frågan ”Tror du på kommunens förklaring att taket behövde bytas ut för att det var dåligt?” när de delade sin artikel på sin Facebook-sida.

Nyheter idags läsare trodde inte på förklaringen. ”Är det inte meningen att flyktingarna ska förstå att de är i Sverige, de har ju valt att komma hit”, skrev en. ”Vi bor väl för sjutton i Sverige än i alla fall och då gäller den Svenska flaggan anser jag! Man blir ju bedrövad, besviken och förbannad!”, skrev en annan.

Kommentarer mot invandrare

Snickarens inlägg är inte längre kvar på Facebook, men påståendet och bilderna sprids fortfarande. Rapport24:s artikel har hunnit få nära 6 000 interaktioner på Facebook och delas än, bland annat genom att mannen som ligger bakom sajten själv delar den i stora främlingsfientliga grupper på Facebook. Där skriver hundratals Facebook-användare saker som att flyktingar ska anpassa sig eller åka hem.

Enligt lokaltidningen Barometern stängde det sista asylboendet på Öland ifjol. Som mest fanns det ett tiotal boenden på ön.

Enligt Mörbylånga bostads AB:s vd Jonas Everbrand jobbar snickaren kvar på företaget. Viralgranskaren frågar Everbrand om det i deras diskussioner framkommit några belägg till stöd för påståendet.

Folk på nätet ser ut att tro att detta gjordes med någon slags hänsyn till flyktingar?

– Det är ingenting vi tycker att det gör.

Men tycker mannen fortfarande det, han är ju källa till det här?

– Det vet jag inte, det är ju hans privata åsikter.

Okej, men har det framkommit några belägg för att det skulle vara så här?

– Nej, absolut inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro