ANNONS

Inga belägg för påståenden om dödlig potatis-gas

Åsa Larsson · 10 Sep 2016
Uppdaterad 10 Sep 2016

En artikel som varnar för dödlig potatisgas sprids just nu av svenska viralsajter. Men uppgifterna avfärdas från Livsmedelsverkets sida. Osannolikt, säger potatisexperten Karl-Erik Hellenäs.

klar

Artikellänk är kopierad

"Hel familj dör efter ett enkelt misstag i köket! Så hemskt! Låt det inte hända igen!" – så lyder rubriken till en text som just nu sprids från viralsajterna Mysigast.se, Viralking.se och Gillat24.se.

Berättelsen verkar gälla en familjetragedi i Tartarstan 2013 och omskrevs då av bland andra den ryska nyhetsbyrån Ria och den brittiska tabloidtidningen Daily mail, där det finns bilder på familjen.

Enligt Daily mail ska fadern i familjen ha gått in i ett förråd där de förvarade potatis över vintern och svimmat av ångorna från potatisen som blivit dålig. Därpå ska även modern, brodern och en äldre släkting gått samma öde till mötes. Kvar blev bara den 8-åriga dottern. I Rias artikel nämns inte flickan.

Enligt medierapporteringen så ska en lokal polisutredare ha sagt att det rört sig om giftig "potatisgas".

När Viralgranskaren kontaktar kemisten Karl-Erik Hellenäs på Livsmedelsverket så avfärdar han dock den förklaringen.

– Att potatis som lagras skulle bilda nånslags gift som går upp i luften är helt okänt för vetenskapen. Jag har aldrig hört något liknande, säger han.►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna Det påstås dock i texten som nu sprids av svenska viralsajter. Men enligt Hellenäs måste man äta den dåliga potatisen för att få i sig giftet och för att det ska bli allvarligt så måste det röra sig om stora mängder.

– Det är ett nervgift och kan ge allvarliga konsekvenser i olyckliga fall, men det är väldigt sällsynt. Den senaste riktigt säkra stora förgiftningen var på 70-talet i en engelsk skola.

Här kan du läsa om glykoalkaloider på Livsmedelsverkets hemsida.

Om man däremot får en mild potatisförgiftning så får man magsjukeliknande symptom. Karl-Erik Hellenäs avfärdar uppgifterna om dödlig potatis-gas.

– De gifter som finns naturligt i potatis, som till exempel gör att den blir grön, går inte att förånga, de är inte flyktiga, ingenting hamnar i luften.

Metro har sökt personerna bakom sajterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro