ANNONS

Inlägg om invandring sprids på Facebook – med felaktiga uppgifter

Emmelie Wallroth · 12 Jun 2015
Uppdaterad 12 Jun 2015

I ett inlägg som sprids på Facebook påstås det saker om invandring i Sverige. Men flera av påståendena är falska.

klar

Artikellänk är kopierad

Inlägget, som innehåller flera olika påståenden och siffror om invandring i Sverige, har i skrivande stund delats över 2 700 gånger på Facebook. Men Viralgranskaren har kollat upp flera av påståendena – och kan nu slå fast att flera av dem inte stämmer eller inte ens går att räkna ut.

Om vi början med den första meningen: ”I Sverige finns nu ca 2 000 000 personer med invandrarbakgrund i Sverige”, så kan vi konstatera att den stämmer. Enligt Statistiska centralbyråns (SCB) befolkningsstatistik från 2014 bor det 2 092 206 personer med utländsk bakgrund i Sverige. 

Men sedan börjar uppgifterna gå isär. Det stämmer att inrikesfödda kvinnor i Sverige i genomsnitt föder 1,8 barn, men påståendet att ”invandrade arabiska och afrikanska kvinnor föder i genomsnitt 6-10 barn i Sverige” stämmer inte alls. Enligt SCB har kvinnor i Sverige som är födda i ett afrikanskt eller arabiskt land i genomsnitt fött 2,7 barn i Sverige.

►LÄS MER:  Nej, en svensk viralsajt har inte intervjuat ”ISIS-krigare”

”Detta är alltså beräknat utifrån de kvinnor som har minst ett barn, skulle man räkna på samtliga kvinnor skulle antalet barn per kvinna bli mindre”, skriver Linus Johansson på SCB i ett mejl till Viralgranskaren.

”I Malmö är redan nu människor med invandrarbakgrund över 50 procent av befolkningen. En stor andel är muslimer.”

Till att börja med utgör personer med utländsk bakgrund 43 procent av Malmös befolkning, enligt siffror från 2014. Och hur många av dem som är muslimer för SCB inte ens någon statistik över.

”Men bland dessa länder är det endast Irak där islam är den dominerande religionen. Bland invandringen 2014 är det två av fem länder där islam är religionen”, skriver Nizar Chakkour, pressansvarig på SCB.

”Förra året kostade invandringen oss skattebetalare ca 250 000 000 000 kr (250 miljarder kr).”

”I Löfvens budget för 2015 är cirka en fjärdedel av budgeten relaterad till kostnader för invandringen då samtliga kostnader räknats in.”

Enligt regeringen finns det ingen enskild siffra på exakt vad invandringen kostar Sverige. Däremot, om man tittar på statens budget för 2015, så kan man se att beloppet för utgiftsområdet migration ligger på 17,5 miljarder och beloppet för utgiftsområdet integration på 16 miljarder. Och enligt regeringen var det beloppet till och med lägre förra året. Att en fjärdedel av budgeten för 2015, som sammanlagt ligger på 886 miljarder kronor, skulle vara relaterad till kostnader för invandringen låter således ganska otroligt.

Tidigare i år kom dessutom den allra första studien kring hur mycket flyktinginvandringen kostar Sverige och enligt studien kommer summan för 2015 sammanlagt landa på omkring 50 miljarder kronor.

►LÄS MER:Nej, Almondy stödjer inga sharialagar med sina tårtor

”Anhöriginvandrare som aldrig arbetat i Sverige har ofta mycket högre pension (äldreförsörjningsstöd) än svenskar som arbetat och betalt skatt i 45-50 år.”

Nej.

”Personer som bor i Sverige och har fyllt 65 år och har låg eller ingen pension har rätt till äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg för att komma upp till en skälig levnadsnivå. Det gäller både inrikes- och utrikesfödda pensionärer”, skriver Anette Agenmark, utredare på Socialstyrelsen, i ett mejl till Viralgranskaren.

Det innebär alltså att inrikes- och utrikesfödda pensionärer har samma rättigheter till äldreförsörjningsstöd.

”Utöver det får invandaren ersättning för att lära sig svenska. Tidigare 12.000 kronor, från årsskiftet 6.000 kronor.”

Nja, någon direkt ersättning för att lära sig svenska finns inte.

– En SFI-bonus är inte möjligt att få överhuvudtaget, den avskaffades 31 juli 2014, säger Ingrid Jerkeman på Skolverkets vuxenutbildningsenhet.

Bonusen som fanns innan den 31 juli infördes år 2012 och låg på 12 000 kronor. Däremot kan den som är invandrare i Sverige söka om etableringsersättning hos Arbetsförmedlingen.

Etableringsersättningen får man när man genomför en etableringsplan som innehåller aktiviteter som ska stödja personen att så snabbt som möjligt lära sig svenska, få ett arbete och klara en egen försörjning. Ersättningen ligger på högst 308 kronor per dag för den som utför aktiviteterna. Man får ersättningen för fem dagar i veckan, vilket alltså kan ge som högst omkring 6 100 kronor i månaden.

LÄS MER: 9 tecken på att du träffat på ett internettroll

Några av påståendena i inlägget är omöjliga att få svar på, som till exempel att ”den invandring vi haft från 60-talet fram till 90-talet i huvudsak bestod av människor med kristen bakgrund och en vilja att assimilera sig i det svenska samhället. Det är en invandring som på många sätt bidragit till en positiv utveckling för Sverige.”

Viralgranskaren har sökt personen som har skrivit inlägget.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro