ANNONS

Inlägg sprids om AFS-broschyrer som skickas till adopterade och utlandsfödda – detta vet vi

Sofia Clason · 10 Aug 2018
Uppdaterad 10 Aug 2018
Inlägget delades vidare av ministrarna Annika Strandhäll (S) och Morgan Johansson (S).

Inlägget delades vidare av ministrarna Annika Strandhäll (S) och Morgan Johansson (S). Foto: Skärmdump


Ett inlägg sprids som påstår att adopterade och utlandsfödda i dagarna får post från partiet Alternativ för Sverige. Många har upprörts av inlägget, däribland ministrarna Annika Strandhäll och Morgan Johansson. Här är det som Viralgranskaren har kunnat reda ut om inläggets bakgrund.

klar

Artikellänk är kopierad

Många adopterade och andra utlandsfödda får i dagarna post ifrån partiet Alternativ för Sverige. Uppmaningen lyder DAGS ATT ÅKA HEM. Alla adopterade som kom efter 1970 och före 1992 har siffran 9 i sitt personnummer. Lika så har de som invandrat. Man har alltså tillgång till register med våra personnummer och adress. Partiet är sprunget ur SD. Senast liknande skedde var på 1930-talet och nu sker det igen. Jag och andra utlandsfödda har blivit varnade. Gissar att fler står på tur”…

…står det i inlägget som nu sprids på sociala medier. På Twitter har det även plockats upp av social- och idrottsministern Annika Strandhäll (S) och sedan delats av justitie- och inrikesministern Morgan Johansson (S).

Flera personer har tolkat inlägget som att Alternativ för Sverige riktar sig mot gruppen adopterade och utlandsfödda när de delar ut sina broschyrer med budskapet ”Dags att åka hem”. Men Viralgranskaren har inte kunnat hitta något tydlig källa som slår fast påståendet.

Delades från en ”förkrossad” vän

Inlägget som sprids lades upp av operasångerskan Charlotta Huldt-Ramberg. Hon delade inlägget från en vän som fått broschyren i sin brevlåda, men medger att hon inte vet om AFS riktat broschyrerna mot adopterade och utlandsfödda.

– Hon var helt förkrossad och utifrån det skrev hon det här inlägget, säger Charlotta och fortsätter:

– Jag har bara kopierat hennes text och hon uppfattade det som att de siktade in sig på adopterade och utlandsfödda. Jag läste hennes inlägg och tolkade det också så.

”Har utgått från att det stämmer”

Social- och idrottsministern Annika Strandhäll som har delat inlägget förklarar att hon fick höra att en utlandsfödd kollega på regeringskansliet fått broschyren i sin brevlåda.

– Det här gör mig så förbannad. Denna avhoppande SD-trollsvans skapar otrygghet hos vanligt folk, skriver hon i ett sms till Viralgranskaren.

Men enligt Strandhälls presstalesperson, Victor Harju, visste hon dock inte om inlägget stämde.

– Hon har utgått från att det stämmer, i det fallet att det är folk som har fått hem det här som inte vet med sig att sina grannar fått hem det.

Men vet hon om inlägget stämmer?

– Hon har utgått från det i och med att en kollega som hon jobbar med på regeringskansliet fått hem det här i sin brevlåda. Därför valde hon att dela det här. Sedan vet hon inte exakt vilka som har fått de här i övrigt men ville tydligt reagera emot det, säger han.

Vidare fick Strandhäll ta emot aggressiva kommentarer av AFS medlemmar efter att hon delat inlägget, vilket hon sedan gick ut med på sin Twitter.

Alternativ för Sverige dementerar

Viralgranskaren har även frågat Alternativ för Sverige om partiet specifikt skickar broschyrer till adopterade och utlandsfödda.

– Jag har sett att folk har insinuerat att vi har riktat det så, men det stämmer inte. Ingen har heller fått den hemskickad till sig, utan allting har delats ut av våra aktivister. De har heller inte kört någon riktad kampanj, utan har delat ut där de kunnat helt enkelt, säger Per Sefastsson, presstalesperson på AFS.

Han förklarar att broschyrerna delas ut i olika områden, vilket gör att även adopterade och utlandsfödda kan få broschyren.

Alla har inte en nia i personnumret

Vad det gäller påståendet om personnummer, stämmer det att många adopterade eller inflyttade från 1947 till 1990 har en nia i sina sista fyra siffror. Men inte alla, förklarar Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Mellan 1947 och 1990 tilldelades personnummer länsvis eller av dåvarande Riksskatteverket (Numer skatteverket). Siffrorna runt 90 användes då för utlandsfödda personer. Däremot fick flera adopterade och utlandsfödda andra siffror om de höga siffrorna var slut.

– Pratar man generellt fick många en nia, men det är långt ifrån hundraprocentigt. Man kunde vara inflyttad till Sverige och få ett lägre nummer, säger hon.

Enligt samma metod kunde även svenskfödda få en hög siffra, om länssiffrorna för ens födelsedag var slut. Personnummer och adress är förvisso en offentlig handling som går att plocka ut från Skatteverket. Men metoden skulle vara mycket ineffektiv, enligt Widell.

– Det är absolut ingen bra idé. Det är stor risk att man träffar fel målgrupp.

Uppdatering: Ingegerd Widell bekräftar att Skatteverket inte lämnat ut uppgifter om personnummer som innehåller en nia till AFS. De har inte heller fått en förfrågan om att lämna ut uppgifterna.

– Vi får inte ens använda den metoden och söka på ett sådant kriterium, säger hon.

Hon tillägger att ett kreditupplysningsföretag fortfarande kan ha lämnat ut uppgifterna, men att det är svårt att bekräfta.

pil
Inlägget i sin helhet:

”‘Många adopterade och andra utlandsfödda får i dagarna post ifrån partiet Alternativ för Sverige.Uppmaningen lyder DAGS ATT ÅKA HEM.

Alla adopterade som kom efter 1970 och före 1992 har siffran 9 i sitt personnummer.Lika så har de som invandrat.Man har alltså tillgång till register med våra personnummer och adress.

Partiet är sprunget ur SD.

Senast liknande skedde var på 1930-talet och nu sker det igen.

Jag och andra utlandsfödda har blivit varnade.Gissar att fler står på tur.‘

Detta sker i Sverige idag! Detta är ett inlägg som jag fått tillstånd att dela av en FB-vän, men personen vill inte exponera sitt namn.”

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro