ANNONS

Inte vanligare med skolskjutningar i USA

Åsa Larsson · 12 Jun 2014
Uppdaterad 17 Jun 2014

För den som följer nyhetsflödet från USA kan det te sig som att skolmassakrer bara blir vanligare och vanligare. Men stämmer det?

klar

Artikellänk är kopierad

Strax efter skolskjutningen på Reynolds High School i Oregon 10 juni började den här grafiken över USA:s många skolskjutningar cirkulera på sociala medier, bland annat länkdelningssajten Reddit.

Grafiken visar en stegring av antalet skolskjutningar från omkring 2008 och det tar rejäl fart 2012.

Det var året då tjugo små barn sköts ihjäl på Sandy Hook-skolan i Connecticut och i medierna ställdes frågan: varför blir de här dåden allt vanligare?

Men antagandet – att de blir vanligare – verkar inte stämma.

Pete Blair, fil dr i straffrätt vid Texas State-universitetet, ställer sig frågande till Reddit-grafiken.

– Jag vet inte var datan till grafiken kommer från, säger han till Metro.

Uppgifterna kommer från nätuppslagsverket Wikipedia.

Mannen som snickrat ihop grafiken med de drastiskt ökande skolskjutningarna heter Noel Bautista och driver bloggen Armchairscholar.com. Med begreppet ”armchair scholar” (ungefär fåtöljakademiker) menas någon som inte är ute i verkligheten och samlar in data utan sitter hemma och analyserar redan befintlig forskning.

Det är också vad Noel Bautista gjort. Han tog sina uppgifter från Wikipedia och har helt enkelt räknat de listade fallen.

”Efter skottdådet på Seattle Pacific-universitetet (5 juni) så bestämde jag mig för att ta en närmare titt på skjutningar de senaste 20 åren. Siffrorna var rätt oroväckande”, skriver Bautista på sin blogg.

Men det är inte skolskjutningar som stuckit iväg utan skottdåd i allmänhet.

Straffrättsprofessorn Pete Blair jobbar tillsammans med FBI och sysslar med att kartlägga något han kallar ”active shooter events”.

Homeland security, USA:s inrikessäkerhetsdepartement, definierar det så här:

”En individ som aktivt håller på med att döda eller försöka döda människor i ett avgränsat och befolkat utrymme. I de flesta fall använder aktiva skyttar eldvapen och det finns inget mönster eller metod bakom deras val av offer.”

Pete Blair ser i sin forskning en ökning av den här typen av skottdåd i allmänhet.

– Men vi ser inget tydligt mönster som visar på en ökning gällande ”active shooter events” i skolor, säger han.

Vad är skälet till det?

– Det är svårt att fastställa anledningen. En sak som jag tror bidrar är mediernas omfattande rapportering av skytten och hans eller hennes liv. Detta ger personen ett kändisskap eller ökändhet och vi vet att det är en motiverande faktor för flera av de här gärningsmännen.

Enligt straffrättsprofessornPete Blair är ett av de största problemen med statistik om skottdåd i USA att det är olika saker som mäts. Det finns en sammanblandning av begreppen massmord, masskjutningar, skolskjutningar och allmänna skottdraman.

Den federala polisen FBI definierar ett massmord som en skjutning med fyra eller fler döda. Och massmord har inte ökat över tidbåde enligt Pete Blair och James Alan Fox, kriminologiprofessor på Northeastern-universitetet i Massachusetts.

– Skolskjutningar omfattar vanligtvis alla skottdåd som sker på skolans område. Många av dessa utgör inte massmord eller försök till massmord, utan i många fall rör det sig om en student som har något otalt med en annan student, säger Pete Blair.

Efter hård kritik har också bloggaren Noel Bautista gjort en uppdatering till sitt inlägg där han ångrar en del saker och vidhåller andra. Det kan du läsa här.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro