ANNONS

It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

Åsa Larsson · 11 Mar 2015
Uppdaterad 24 Maj 2016

Hackarnas nya metod? Att låtsas vara du och förolämpa dina kompisar. Den varningen sprids nu bland svenska Facebook-användare – en varning som är både gammal och orealistisk.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Montage/Jessica Gow/TT

Du kanske har sett varningen om nya hackare på Facebook? Enligt meddelandet skriver hackarna aggressiva och förolämpande meddelanden till dina vänner utan att du märker det.

Facebook-inlägget är fullt med märkliga formuleringar – exempelvis "kopiera detta och låta dina vänner vet". Men det är inte så konstigt eftersom det är direktöversatt från engelska.

It-säkerhetsexperten Jakob Schlyter kallar den här typen av varningar för ”socialt virus” och jämför dem med skrönor.

– Folk sprider dem och klickar dela i ett ofantligt tempo, utan källkritik, säger han till Metro.

Om det känns så viktigt att man ska dela det med alla sina kompisar, så bör man kolla upp det först, menar Schlyter. Exempelvis: är uppgifterna gamla?

I det här fallet ja. Varningen om "nya hackare" har snurrat runt på nätet i flera år.

Den har tagits upp av Viralgranskarens kollegor, sajterna Hoaxslayer och Snopes.

När Hoaxslayer skrev om varningen 2011 konstaterade de att den är misstänkt likt en rad tidigare luddiga varningar. Det står inte hur man ska skydda sig eller någon nyttig information om attackernas omfattning eller aktualitet alls. "Att dela den här varningen hjälper ingen", skriver Hoaxslayer.

►LÄS MER: Facebook-hackare skulle hängas ut med namn och bild

It-säkerhetsexperten Jakob Schlyter är noga med att påpeka att det finns hackare på Facebook och flera olika automatiserade sätt för sajter och appar att publicera meddelanden i ditt namn på Facebook, men då har du själv ofta godkänt det genom att ge appen tillstånd.

– Sen får man fundera på frågan varför också. Att allmänt köra runt som en gödselspridare och ta Petra i 7B:s Facebook-konto för att skriva att hennes kompis är dum i huvudet – nej, kanske inte, va?

Det finns och har funnits en rad sårbarheter i Facebook​, bland annat 2011 då Facebook-användare världen över fick porr och otäcka våldsbilder i sina nyhetsflöden.

►LÄS MER: Expert efter "Heartbleed bug": Byt lösenord

Det kan alltså bero på många olika saker när enskilda personer upplever att någon postat i deras namn på Facebook.  Det oslagbart vanligaste sättet att komma över någons konto är slarv med lösenordet, säger Jakob Schlyter.

–  Unga är i dag är rätt bra på att skydda sina inloggningar för de vet att det gör så himla ont när de glömmer logga ut eller har ett dåligt lösenord.​

Facebook tipsar här om vad man kan göra för att skydda sitt Facebook-konto så bra som möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro