ANNONS

Vi har granskat påståendet och kommit fram till att det är korrekt. Används när många varit osäkra på sanningshalten.

Ja, bandvagnsförare fick inte hjälpa till på grund av anställningsavtal

Gustaf Larsson · 21 Jul 2018
Uppdaterad 26 Jul 2018
Inlägget om bandvagnsföraren som tvingades vända stämmer. Men det har sin förklaring, menar Trafikverket.

Inlägget om bandvagnsföraren som tvingades vända stämmer. Men det har sin förklaring, menar Trafikverket. Foto: Skärmdump


Frivilliga bandvagnsförare blev kallade till skogsbranden i Trängslet, men fick vända för att de hade fel anställningsavtal. Sanningshalten i inlägget, som nu har fått över 50 000 delningar, har ifrågasatts av många. Men det visar sig stämma.

klar

Artikellänk är kopierad

Det brinner fortfarande på många platser landet över. I Trängslet, Dalarna, är skogsbranden fortfarande utom kontroll. Nu sprids ett inlägg om att en frivillig bandvagnsförare har blivit stoppad från att hjälpa till.

En sanning som har sin förklaring, menar Trafikverkets Anders Svenson.

”Jag och flera andra bandvagnsförare som är med i FAK Dalarna blev i onsdags utringda till branden i Trängslet. Vi påbörjade utryckningen mot Trängslet men fick avbryta och åka hem igen.”

Så inleds det inlägg som i skrivande stund har över 50 000 delningar på Facebook. Personen som har skrivit inlägget är knuten till FAK Dalarna, Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund.

Inläggets sanningshalt har ifrågasatts av många på Facebook.

En fråga om försäkring

Anders Svenson, insatsledare och beredskapssamordanare på Trafikverket, menar att det har med anställningsavtal att göra.

– Vissa frivilliga förare rekryteras genom FAK, och när de är färdigutbildade rekryteras de av oss. När vi gör en insats är de timanställda och har ett anställningsavtal genom oss. De har även ett försäkringsskydd och efterlevandeskydd om någon olycka skulle vara framme. Vi har ansvaret för dem precis som vilken anställning som helst – bagare som journalist.

Enligt inläggsförfattaren har han och hans kollegor blivit kallade, men sedan hemskickade för att de tillhör myndigheten Svenska Kraftnät. Inte Trafikverket som ansvarar för bandvagnspersonalen vid branden i Trängslet.

– Varför skriver man inte avtal med all tillgänglig FAK-personal som finns? Man ska bara ta den ena eller den andra. Det är det som är det knäppa. Nu är vi i en katastrof och då håller vi på och bråkar om avtal. Jag tror inte de som är skogsägare bryr sig om vilka avtal vi har, de vill bara ha det släckt, säger Peter Torevall som har skrivit inlägget, till Viralgranskaren.

Ingen resursbrist

Just nu råder det ingen brist på resurser bland bandvagnspersonal, förklarar Anders Svenson, men skulle det ändras kommer myndigheten Svenska Kraftnät att kopplas in.

– Än så länge har vi kunnat bemanna de bränder vi hjälper till vid. Skulle vi behöva Svenska Kraftnäts resurser, förare och/eller vagnar, gör vi upp mellan myndigheterna i fråga. Vi tar ett stort ansvar för de som arbetar för oss. Ordning och reda, vet du.

LÄS MER
Nej, bilderna visar inte muslimska flyktingar som krossar en Jesus-staty

Att de blev inkallade beror på en miss i kommunikationen, fortsätter Anders Svenson.

– Det var en person som fick i uppgift att anordna samåkning mellan våra förare när de skulle in, men skickade istället ut ett meddelande till alla förare i organisationen. Alltså även personer som inte hade avtal med oss, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro