ANNONS

Vi har granskat påståendet och kommit fram till att det är korrekt. Används när många varit osäkra på sanningshalten.

Ja, fåglar som äter tuggummi kan dö – tur att de inte gör det

Emmelie Wallroth · 9 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014

Är det sant att fåglar som äter tuggummin som slängts på marken kan dö? Ja, det kan hända. Men att det är ett väsentligt problem är en myt”, säger biträdande statsveterinär Caroline Bröjer.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Skärmdump Facebook

”Människor slänger tuggummi på marken och för fåglarna ser det ut som bröd, när de äter tuggummit fastnar det i halsen. Så de kan varken dricka eller äta och dör långsamt.”

Det är ett påstående som förmodligen har nått de flesta – ryktet har enligt Snopes cirkulerat på nätet åtminstone sedan 2012, och förmodligen ännu längre tillbaka än så. Dess senaste inkarnation är en bildpost som efter att den publicerats på Facebook fått över 48 000 delningar. Nu sprids den bland svenska användare.

Men är påståendet om att fåglar dör av tuggummin sant?

– Det kan naturligtvis förekomma, men jag tror inte att det är särskilt vanligt, säger Skansens djurexpert Jonas Wahlström.

Han menar att det är ungefär samma sak som att fågeln skulle svälja en sten – vilket kan leda till att fågeln blir förstoppad.

– En del fåglar är nyfikna av sig och tuggummin är ju mjuka, så fågeln kan tro att det är någonting annat, till exempel en larv. Får de i sig ett tuggummi så smälter det inte ordentligt i magen, då kan de få förstoppning och dö.

Men att fågeln skulle dö för att tuggummit fastnar i näbben är inte sant, menar Jonas Wahlström.

– Nej, tuggummit sväller ju inte i näbben på fågeln.

Och på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala, som varje år obducerar flera hundra fåglar som hittats döda i naturen, har man aldrig stött på en fågel som dött av ett tuggummi.

– Under de år som jag och mina kollegor har jobbat här så har vi aldrig obducerat en fågel som har dött av ett tuggummi eller fått in en fågel med den typen av skador,  säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på SVA.

Hon menar däremot att det är klart att det kan bli problem om en fågel får i sig ett tuggummi. Och att det finns många andra goda skäl att inte slänga tuggummin och annat skräp i naturen.

– Men att det är ett väsentligt problem är en myt. De kan lika gärna få i sig en bit av någonting annat. Men det är självklart bra om alla tar hand om sitt skräp ändå, säger Caroline Bröjer.

För den som vill höra mer i ämnet gjorde den amerikanska kanalen CBS 21 News 2009 ett inslag för att reda ut sanningen kring fågelryktet – och kom fram till ungefär samma slutsats som vi:

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro