ANNONS

Vi har granskat påståendet och kommit fram till att det är korrekt. Används när många varit osäkra på sanningshalten.

Ja, historien om en kvinna som blivit skelögd av 3D-bio är fejk

Åsa Larsson · 29 Dec 2014
Uppdaterad 29 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Satirtidningen Sundsvallsbladet har slagit till igen – den här gången har man fått tusentals att tro på en historia om en indisk utbytesstudent som blivit skelögd av 3D-visningen av filmen The Hobbit.

Artikeln handlar om Rajtan Tahjtan, utbytesstudent från Indien, som nu tänker stämma biografen i Sundsvall "då Hobbit-filmen gjorde henne grovt skelögd". Men Sundsvallsbladet är ingen riktig tidning, utan en satirtidning, och har tidigare publicerat väl spridda fejknyheter som "Lajvare bytte bort sina barn mot häst".

En enkel titt på övriga artiklar på sajten hade också kunnat ge en fingervisning om att allt inte stod rätt till för den som tyckte att artikeln verkade misstänkt.

Satirartikeln har fått nära 17 000 interaktioner på Facebook. Som tur är verkar flera av de som kommenterar noterat att historien inte är på riktigt. Så här skriver exempelvis en fyndig och källkritiskt lagd Facebook-användare:

"Det är nog dags för den grävande journalisten Kjell Crithique att gå till botten med den här storyn."

Vissa kommenterar dock artikeln som om den vore sann och vid sidan om en hel del rasistiska inlägg så finns det även de som uppmanar till att inte reta den drabbade kvinnan för hennes namn. Andra tycker sig se en bedragare ute efter monetär ersättning:

"Hon va säker så sen innan. Hon är bara ute efter pengar och hon vill att folk ska tycka synd om henna."

Sundsvallsbladet finns med på Viralgranskarens varningslista som du hittar här !

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro