ANNONS

Vi har granskat påståendet och kommit fram till att det är korrekt. Används när många varit osäkra på sanningshalten.

Ja, hundar har använts som hajbete – men det är ingen "tradition" på ön

Åsa Larsson · 15 Dec 2014
Uppdaterad 15 Dec 2014
Den här hunden har blivit uppvisad som exempel på en grym tradition av att använda hundar som hajbete, men det är inte säkert att det är vad som hänt den.

Den här hunden har blivit uppvisad som exempel på en grym tradition av att använda hundar som hajbete, men det är inte säkert att det är vad som hänt den. Foto: Youtube/Fondation 30 millions d'amis/All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Hundar och kattungar som fästs med stora fiskekrokar och släpas bakom båtar som hajbete. Den barbariska seden uppmanas Frankrike ta krafttag mot – men seden är ingen sed och det är inte ens säkert att hunden på den fruktansvärda bilden verkligen varit utsatt för samvetslösa hajfiskare.

Ett snart tio år gammalt upprop ​​snurrar just nu runt bland svenskar i sociala medier där man uppmanas bojkotta Frankrike och sätta stopp för djurplågeriet bland fiskare i franska Reunion.

"Vilda hundar och katter träs på krokar och släpas efter båtar som levande bete för hajar. Den grymma sedvänjan finns på franskkontrollerade Reunion-ön i Indiska oceanen", står det i uppropet från djurrättsorganisationen  RSPCA​.

På bilden som sprids med uppropet ser man en labrador med en stor krok i nosen. Många reagerar mycket starkt på och delar uppropet, trots att det är avslutat och inskickat till franska regeringen sedan många år tillbaka.

Bilden är klippt ur ett Youtube-klipp som i sin tur använder material från ett franskt tv-team som skickades till ön 2003 för att hitta bevis för att hundar och katter används som levande bete.

Organisationen Fondation 30 millions d'amis​​, som sände ut tv-teamet, hävdade sig ha hittat bevis för hundar som utsatts, men när Viralgranskaren ringer så är man osäker på bakgrunden för just den hunden som visades upp. Hade den verkligen smitit från en skrupulös hajfiskare?

Viralgranskaren  har pratat med Helénè  som jobbar på djurskyddsorganisationen SPA i Reunions huvudstad Saint-Denis,  en instans som bland annat tar hand om hemlösa djur. Det var hos dem som den skadade hunden vårdades.

– Jag vet vilken bild du pratar om. Vi fick aldrig veta vem som hade gjort det där fruktansvärda, om det var en fiskare eller någon galen person, säger Helénè.

Hon berättar att de för ett par år sedan försökte ta reda på vad som hänt med hunden och gick för att besöka ägaren.

– Men både ägaren och hunden hade dött, så vi fick aldrig veta vad som egentligen hade hänt.

Det har däremot funnits några fall där djurplågare dömts till dryga böter i Reunion för att ha använt djur som bete, men det har varit en marginell företeelse och knappast en vana bland professionella fiskare. Det är dessutom förbjudet att fiska haj. 

Uppropet som nu sprids på nätet startades efter en uppmärksammad The Sun-artikel 2005. Även svenska Aftonbladet skrev om det. Sedan dess har vår Viralgranskar-kollega Snopes tagit upp frågan liksom tv-programmet Mythbusters, som också jobbar med att testa myter.

Men trots frågetecknen så kom frågan om levande hajbete ändå upp på den politiska agendan och togs exempelvis upp i Frankrikes nationalförsamling, där den kallades en "lokal tradition", tillsammans med kraven på att sätta stopp för grymheterna. Dåvarande jordbruks- och fiskeministern svarade så här:

"Det rapporteras regelbundet om den här metoden i medierna, men konkreta fall och bevis är fåtaliga."

Ministern konstaterade att Frankrike har hårda straff för djurplågeri och tog upp två fall som han kände till, varav den ena gärningsmannen blivit infångad på grund av "rigorösa kontroller" från myndigheternas sida.

Hur är läget nu då på den franska ön? Jo, fall där djur används levande som hajbete är nu för tiden nästan obefintliga, säger Helénè på SPA. Många vilda katter och hundar lever nära hamnområden  och de hittas ibland med fiskekrokar i sig, men de krokarna är alldeles för små för att kunna fånga hajar med.

Trots framstegen med den ovanliga formen av djurplågeri så är livet ändå mycket svårt för öns jättelika vildhundspopulation, enligt SPA.

– Det finns väldigt få hem för hundar och varje år så avlivas 10 000–12 000 hundar. Alla djurskyddsorganisationer gör allt de kan för att hjälpa de här djuren, men politikerna bryr sig inte, säger Helénè.

Bilden på hunden från Fondation 30 millions d'amis tv-program.
Bilden på hunden från Fondation 30 millions d'amis tv-program.Foto: Youtube/Fondation 30 millions d'amis
klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro