ANNONS

Vi har granskat påståendet och kommit fram till att det är korrekt. Används när många varit osäkra på sanningshalten.

Ja, Nacka kommun köpte tre bostäder till en man och hans fruar

· 19 Sep 2017
Uppdaterad 19 Sep 2017
En av flera strategier som Nacka kommun haft för att tillhandahålla bostäder har varit att köpa så kallade genomgångsbostäder.

En av flera strategier som Nacka kommun haft för att tillhandahålla bostäder har varit att köpa så kallade genomgångsbostäder. Foto: Skärmdump/Alamy


Under de senaste dagarna har uppgifter spridits om att en man och hans tre fruar fått flytta in i bostäder som Nacka kommun köpt. Viralgranskaren har granskat ärendet och kan bekräfta att uppgifterna stämmer. Personerna avsäger sig dock sin besittningsrätt i samband med att de flyttar in och får endast bo i bostäderna under en begränsad period.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraterna i Nacka spred under lördagen ett uppmärksammat Facebookinlägg med uppgifter om att en man och hans tre fruar fått flytta in i bostäder som Nacka kommun köpt för nästan 14 miljoner kronor. Sedan inlägget publicerades har det fått över 5 000 interaktioner. Uppgifterna har spridits vidare i en rad andra medier. Metro reder ut vad det egentligen handlar om.

Har Nacka kommun köpt tre lägenheter åt en man och hans tre fruar? 

När Metro granskar en tjänsteskrivelse från Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott bekräftas att tre bostäder som ligger i närheten av varandra har köpts av kommunen för 5 450 000 kronor, 5 200 000 kronor respektive 3 300 000 kronor. Lägenheterna har köpts för att användas till sociala ändamål.

Genom att jämföra uppgifterna med Skatteverkets folkbokföring bekräftas att en man och hans fru, tillsammans med parets barn, är skrivna på en av adresserna. På de andra adresserna är två andra kvinnor, som också är registrerade som gifta med mannen (samt deras barn) skrivna.

När Metro presenterar uppgifterna för kommunalrådet Jan-Eric Jansson från Kristdemokraterna bekräftar han att det stämmer.

– Ja, de uppgifterna kan man ju hitta själv i protokollen, och uppgifterna från Skatteverket är förstås korrekta, säger han.

Varför har Nacka kommun då köpt lägenheter att hyra ut till nyanlända?

1 mars 2016 kom en ny anvisningslag om att kommunerna måste ta emot nyanlända. Nacka kommun tog emot 339 nyanlända 2016, men kommunen har haft stora problem att hitta bostäder till dem.

– Samtidigt är vi skyldiga att tillhandahålla bostäder åt personer som anvisats till kommunen av Migrationsverket, säger Frida Plym Forshell, tillförordnad arbetsmarknadsdirektör i Nacka kommun.

En av flera strategier som Nacka kommun haft för att tillhandahålla bostäder har varit att köpa så kallade genomgångsbostäder. Bostäder som i första hand används under den tid på två år som den nyanlända har sitt etableringsstöd via Arbetsförmedlingen.

– Totalt under 2016 och 2017 handlar det om 94 inköpta bostadsrätter till en kostnad av 305 540 000 kronor, bekräftar Frida Plym Forshell.

– Det här är inget nytt att kommunen ska få fram bostäder för sociala ändamål. Det som är nytt är att vi har haft kortare tid på oss för att få fram bostäderna, och att vi har tagit emot fler nyanlända än tidigare, fortsätter hon.

Är det bara nyanlända som får tillgång till de här bostäderna? 

– Nej, det kan även handla om andra sociala ändamål, till exempel personer som behöver en bostad genom stöd från socialtjänsten, säger Frida Plym Forshell.

Kan personerna få bo där permanent och få besittningsrätt? 

– Nej, personerna avsäger sig sin besittningsrätt i samband med att de flyttar in och får endast bo i bostäderna under en begränsad period, säger Frida Plym Forshell.

Kommer det här innebära stora kostnader för skattebetalarna? 

Kommunen själva uppger att lösningen med bostadsrätter är mer kostnadseffektiv än man kan tro i förhållande till andra alternativ. Om inte bostäderna behövs framöver kan de komma att säljas, och har kanske då till och med stigit i värde.

– Det är inte en orimlig utveckling, säger Frida Plym Forshell.

Så här kan du själv granska information: Besluts- och policyanalytikern Elin Sporrong tipsar.

Varför låter inte Nacka de nyanlända bo i kommunala hyresrätter istället, som många andra kommuner gör?

Nacka kommun har inget kommunalt bostadsbolag utan sålde av sitt allmännyttiga bestånd i mitten av 90-talet. Något som Khashayar Farmanbar, Socialdemokraternas kommunalråd i opposition, är kritisk till. Han menar att ett kommunalt bostadsbolag hade kunnat underlätta i den här situationen.

– Det är en dålig bostadsförsörjningsplan från den moderata ledningen. Man borde bygga fler hyresrätter så att kommunens ungdomar och våra äldre har någonstans att flytta, och som också ger kommunen större handlingsfrihet när det gäller till exempel nyanlända eller andra med sociala behov, säger han.

I det här fallet handlar det alltså om en man som har tre fruar. Men får man vara gift med tre personer i Sverige? 

Det är olagligt att ingå äktenskap med flera personer i Sverige. Men enligt siffror som SvD presenteradeförra året fanns det trots det nästan 300 fall av bigami och polygami registrerade hos Skatteverket. Äktenskap med flera personer kan godkännas i Sverige om de ingåtts i ett land där det är tillåtet, ingen av makarna då hade anknytning till Sverige och det inte är sannolikt att det rör sig om ett tvångsäktenskap.

Kristdemokraten Jan-Eric Jansson uppger att kommunen i det här fallet valt att placera fruarna i olika bostäder med hänsyn till barnens bästa.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro