ANNONS

Vi har granskat påståendet och kommit fram till att det är korrekt. Används när många varit osäkra på sanningshalten.

Ja, Putin vinkade åt den här duvan – men den vinkade inte tillbaka

Hugo Ewald · 2 Jun 2017
Uppdaterad 2 Jun 2017

En video som just nu sprids internationellt och i Sverige visar hur en duva vinkar till Rysslands president Vladimir Putin efter att Putin vinkat till duvan. Det stämmer att Putin vinkade till en duva när han under onsdagen besökte en ortodox kyrka. Men duvan vinkade aldrig tillbaka.

klar

Artikellänk är kopierad

”Duvan vinkar tillbaka till Putin!”. Så lyder texten till en video som just nu sprids och som i olika varianter från olika Facebooksidor visats miljoner gånger. I videon syns Rysslands president Vladimir Putin vandra tillsammans med en ortodox präst när en duva går förbi. Putin vinkar då till duvan som vinkar tillbaka.

Videon är dock inte äkta.

Det var under onsdagen Putin besökte en spirituella centret Rogozhskaya Zastava, som tillhör den Rysk-ortodoxa gammalrituella kyrkan, tillsammans metropoliten Kornelius. Och det stämmer att Putin faktiskt vinkade till en duva, vilket video publicerad av den ryska tv-kanalen Life visar.

Men som kan ses i den originalvideon vinkar inte duvan tillbaka, som i den video som just nu blivit viral. Den videon verkar ha sitt ursprung i det ryska Instagram-kontot ”Putin.life”.

”Putin hälsade duvan artigt genom att vinka. Duvans hälsning imponerade dock inte Putin, som fortsatte att gå”, står det i beskrivningen till filmen.

De flesta verkar tycka att videon främst är ett roligt skämt, men många i Facebooks kommentarsfält är undrande eller till och med övertygade om att videon är äkta . ”Till och med fåglarna hälsar och älskar denna man. Vem hälsar på Er anti Ryssland och Nato vänner????”, skriver en person i en stor svensk Facebookgrupp där inlägget har delats. ”Djuren har aldrig fel”, skriver en annan.

Men fel har alltså personer som tror att videon är äkta. Stämmer gör alltså att Putin hälsade på en duva. Men duvan hälsade inte tillbaka.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro