ANNONS

Vi har granskat påståendet och kommit fram till att det är korrekt. Används när många varit osäkra på sanningshalten.

Ja, Transport utesluter medlemmar som är aktiva i SD

Åsa Larsson · 29 Jan 2019
Uppdaterad 29 Jan 2019

Ett inlägg om en SD-politiker som kastats ut ur facket har fått spridning på nätet. Viralgranskaren har fått frågor om det stämmer – och det gör det. Enligt facket handlar det om att SD driver en antifacklig politik.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett brev där Transportarbetareförbundet meddelar en av sina fackmedlemmar att de tänker starta ett uteslutningsärende mot honom har fått nära 8 500 delningar på Facebook. Skälet är att han blivit inröstad som politiker för SD. Viralgranskaren har fått flera frågor om brevets äkthet och i kommentarsfälten så finns det de som undrar om det verkligen stämmer.

Transportarbetareförbundet tycker inte att det är förenligt för medlemmar i fackförbundet att vara aktiva sverigedemokrater. Att vara aktiv beskrivs som att vara förtroendevald politiker eller kandidera till en sådan post. Det är ett beslut som tagits vid två olika kongresser och bygger på att man anser att SD fört antifacklig politik.

Man hänvisar även till stadgarna. 2014 skrev till exempel förbundets ordförande i Transportarbetaren: ”De rasistiska och främlingsfientliga dragen i Sverigedemokraternas politik är så starka att de helt enkelt inte är förenliga med Transports stadgar.”

Däremot kan man vara medlem i Transport och SD samtidigt, liksom rösta på SD.

Mannen som lagt ut bilden på brevet heter Lars-Erik Stadler och jobbar som taxichaufför i Skåne. Han ville göra människor medvetna om Transportarbetareförbundets policy mot SD-politiker.

Lars-Erik Stadler har blivit utesluten två gånger ur facket. Första gången var när han satt som politiker för SD i kommunfullmäktige i Ängelholm förrförra mandatperioden.

– Då fick jag också ett sådant brev och blev utesluten. Då polisanmälde jag det. Jag tyckte inte att det var rätt gjort, säger han.

Polisutredningen blev nedlagd. Efter bråk med partikamrater så hoppade Lars-Erik Stadler av SD och gick med i facket igen. Med sedan ställde han åter upp på valbar plats för SD i Klippan i höstas. Lars-Erik Stadler blev, till sin egen förvåning, invald – och uteslöts på nytt från Transport.

Varför vill du fortfarande vara med?

– Jag har jobbat fackligt i hela mitt liv. Jag tycker att facket är jättebra, till skillnad mot några av mina partikamrater. Det är bra när man har problem med arbetsgivare. Det måste finnas en motpart som kan förhandla med dem.

Stadler hoppas att facket ska ändra sin policy och påpekar att facket behöver medlemmar. Han tror att om liknande fall till exempel skulle tas upp och fällas i Europadomstolen så kanske man skulle tänka om.

I brevet som fått stor spridning syns namnet på Lars Mikaelsson, förbundssekreterare på Transportarbetareförbundet. Han har fått ta emot en hel del hårda ord för detta och har numera stängt sin Facebook-sida.

– Det har inskränkt mig. Och mina nära och kära kanske inte tycker att det är så kul att läsa de halvsmutsiga kommentarer som kommit med det här, säger Lars Mikaelsson.

Lars-Erik Stadler, mannen som lade ut brevet, beklagar det.

– Det är ju synd i och för sig. Det var inte meningen att han skulle råka illa ut. Egentligen skulle jag väl ha tagit bort namnet, men det är lätt att vara klok i efterhand, säger han.

– Det är ju inte Lars-Erik, utan det är svansen som följer i SD-spåren, säger Lars Mikaelsson på Transport, och fortsätter:

– Om vi skriver något om vad till exempel KD eller Moderaterna gör så kommer det aldrig någonting på nätet, men om det just är frågor runt SD så bombarderas man något oerhört. Jag upplever att man försöker inskränka folks frihet på nätet.

Det sprids även en del andra felaktiga påståenden om det här fallet i kommentarsfälten. En person skriver att andra LO-förbund gör likadant, men det gör de inte. Inom till exempel Kommunal, IF Metall eller Handels kan man inte ha förtroendeuppdrag i facket och i SD samtidigt, men man kan vara medlem i facken även om man är SD-politiker.

Transportarbetareförbundet är det fackförbund som går längst och utesluter SD-politiker från medlemskap.

– När man aktivt börjar driva deras politik då driver man saker tvärtemot det vi står för. Och då måste man välja. Många i de andra fackförbunden tycker nog lika som vi, men väljer att låta bli att ge dem uppdrag i stället, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare i Transportarbetareförbundet.

Han påpekar även att SD också utesluter medlemmar som de tycker motarbetar den egna organisationen. Det handlar om principer, enligt Mikaelsson. Förbundet har även uteslutit en medlem i nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

– Däremot var det nog väldigt länge sedan vi slängde ut någon på ytterkanten på vänstersidan.

GUIDE: Så här gör du en egen viralgranskning – steg för steg

Det finns fler fall, bland annat Mats Fredlund, SD-politiker i Kiruna, som också fått brev. Han har beslutat sig för att anlita juridiskt ombud och bestrida uteslutning. Enligt Mats Fredlund så kan det bli aktuellt att ta fallet till Europadomstolen.

I Europakonventionens elfte paragraf står det bland annat: ”Var och en har rätt till frihet att delta i fredliga sammankomster samt till föreningsfrihet, inbegripet rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att skydda sina intressen.”

Fredlunds juridiska ombud Anders Elvingsson trycker på den starka position som fackföreningar har i Sverige.

– Föreningar ska kunna välja vilka medlemmar de vill ha, men de får inte utnyttja sin dominerande ställning. Den svenska modellen bygger starkt på att arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer styr arbetsmarknaden. När du då inte får vara med i en arbetstagarorganisation utesluts du från väldigt många rättigheter som andra har, särskilt det arbetsrättsliga skyddet, säger Elvingsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro