ANNONS

Vi har granskat påståendet och kommit fram till att det är korrekt. Används när många varit osäkra på sanningshalten.

Ja, vissa av SD:s valsedlar saknades i en kommun

David Peterson · 23 Aug 2018
Uppdaterad 23 Aug 2018
Falkenbergs kommun placerade inte ut alla SD:s valsedlar.

Falkenbergs kommun placerade inte ut alla SD:s valsedlar. Foto: IBL/Skärmklipp


Ett inlägg om valfusk i Falkenberg har snabbt fått stor spridning på sociala medier. Påståendet om valsedlarna stämmer delvis – det fanns blanka SD-sedlar men namnvalsedlarna hade inte placerats ut av kommunen.

klar

Artikellänk är kopierad

Inlägget som publicerade på onsdagen har på kort tid delats över 6 000 gånger.

”Valskandal i stadshuset, Falkenberg! Jag stod vid vår valstuga idag och strax efter kl.11.00 kommer det fram ett par upprörda medborgare till oss. Dom hade varit inne på stadshuset för att förtidsrösta och till deras förskräckelse fanns inga SD valsedlar framme,” står det bland annat i inlägget som är skrivet av riksdagsledamoten och SD:s ordförande i Falkenberg Sara-Lena Bjälkö.

Inte försvarbart

Men påståendet stämmer bara delvis. Det fanns blanka valsedlar för SD men de med namn som används för personval var inte framställda.

– Det är inte försvarbart bara för att det fanns framme blanka valsedlar men jag ska lägga till det att det handlar om namnvalsedlar. Det var inte medvetet att inte skriva det från början, säger Sara-Lena Bjälkö.

Hon fick information om att namnvalsedlarna saknades vid klockan 11 på onsdagen.

– Jag stod vid vår valstuga utanför stadshuset när upprörda personer kom fram till mig och sa att vi inte har några namnvalsedlar framme. De ansvariga säger att ni inte har lämnat in några, sa de, säger Sara-Lena Bjälkö.

LÄS MER
3 falska påståenden om valrörelsen 2018

Har polisanmälts

Personernas berättelse visade sig stämma. Det fanns inga SD-namnvalsedlar på plats i stadshuset i Falkenberg. När Sara-Lena Bjälkö konfronterade en av de ansvariga påstod han att det inte hade kommit in några namnvalsedlar från partiet.

– Jag stod på mig och följde med in i ett rum och då ser han att det visst fanns valsedlar. Vi hade lämnat in 2 000 och de låg där oöppnade. Jag blev upprörd och tyckte att det inte alls var demokrati. Han sa att han ber om ursäkt. Sen gick jag ut och sa att ni som tänkt rösta på oss kan vara lugna namnvalsedlarna kommer om några minuter.

Nu har Sara-Lena Bjälkö polisanmält händelsen.

”Kan inte påverka valresultatet”

Valnämnden i Falkenberg, som ansvarar för att namnvalsedlarna som partierna lämnat in sedan läggs ut till väljarna, förklarar att det begåtts ett misstag. Sverigedemokraterna hade lämnat in namnvalsedlar men när de ansvariga flyttade valsedlarna från ett bord till ett annat följde inte SD:s med.

– Vi beklagar verkligen detta djupt och ser allvarligt på att det händer sådana här saker, säger Majlis Wolfhagen, opolitisk ordförande i valnämnden i Falkenbergs kommun.

Totalt hann ett 50-tal personer rösta innan felet uppdagades, enligt Majlis Wolfhagen.

– Man måste se vilken proportion detta har. Det som inträffat kan inte påverka valresultatet. Det är endast namnvalsedlarna för Sverigedemokraterna som inte funnits tillgängliga under de första timmarna i vallokalen i stadshuset, säger hon.

Den som känner att man röstat på fel på grund av händelsen har möjlighet att göra om sitt val på valdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro