ANNONS

Jo, det behövs en Källkritikens dag

Metro · 12 Dec 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016

Fejkade historier och skruvade påståenden – nätet är fullt av fallgropar. Vi måste bli bättre på källkritik och därför inrättar Viralgranskaren nu en särskild Källkritikens dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Viralgranskaren, ett projekt på Metro sedan 2014, granskar påståenden som fått stor spridning och jobbar för mer källkritiskt tänkande i samhället. Projektet har fått stor uppskattning, men det behövs göras mer, säger en av grundarna. Nu utnämner Viralgranskaren måndag 13 mars – Viralgranskarens treårsdag – till Källkritikens dag.

– Om det kan finnas en kanelbullens dag så kan det finnas en källkritikens dag, säger Åsa Larsson, redaktör på Viralgranskaren.

– Alla pratar om vikten av att bli bättre på källkritik men verkar lite osäkra var man ska börja. Det här är ett utmärkt tillfälle att faktiskt göra något. Engagera din klass, prata med en bekant som inte verkar faktakolla saker innan den trycker på dela-knappen, testa att viralgranska själv.

Källkritikens dag är både ett Facebook-event som vem som helst kan delta i och en dag på Kulturhuset i Stockholm, med programpunkter och talare som på olika sätt har med källkritik att göra.

Skolklasser kommer att kunna anmäla sig och delta på plats på Kulturhuset och på eftermiddagen och kvällen är programmet öppet för allmänheten.

Gå in och anmäl dig på Viralgranskarens Facebook-sida – mer information kommer där!

LÄS MER: Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro