ANNONS

Jo, du kan fortsatt odla med egna fröer

Åsa Larsson · 23 Aug 2014
Uppdaterad 26 Aug 2014

Snart blir det förbjudet att odla med egna fröer och om du inte gör som EU säger kan du hamna i fängelse. Budskapet som sprids på Facebook är oroande – men inte sant.

klar

Artikellänk är kopierad

Budskapet har spritts på bloggar, i forum och på högerextrema sajten Fria tider.
Budskapet har spritts på bloggar, i forum och på högerextrema sajten Fria tider.Foto: Skärmdump

Uppgifterna som sprids kommer från inlägg på bloggar, bland annat på "Cornucopia?", som drivs av författaren Lars Wilderäng.

När Metro ringer upp medger han att innehållet i hans blogginlägg inte stämmer.

Även den högerextrema sajten Fria tider har skrivit att det "snart blir förbjudet att odla sin egen mat" .

Där skriver man så här:

”Ett kommande EU-direktiv förbjuder all odling med egna fröer och sticklingar – även i liten skala. Den som vill odla hemma i fortsättningen kommer att hänvisas till särskilda industriellt framställda frösorter som EU har godkänt på förhand.”

På forum och i kommentarsfält kan man läsa kommentarer av slaget ”sanslöst” och utläggningar om GMO, genmodifierade grödor. Men vare sig GMO eller ekoodling omfattas av den här lagstiftningen.

Vi försöker reda ut några av påståendena.

– Det finns många missförstånd, konstaterar handläggaren Helena Olsson på Jordbruksverket.

Hon är samordnare för det nya EU-lagstiftningsförslaget och har fått ta del av många oroliga frågor i kölvattnet av kampanjer på sociala medier.

– Det verkar som att man gjort egna tolkningar av lagstiftningen, efter sin egen världsbild eller syfte. Sen är det en väldigt komplex lagstiftning och den är inte särskilt lätt att läsa.

Att all odling med egna fröer skulle förbjudas, stämmer det?

– Nej. Regleringen är inte tänkt för privatpersoner. Den riktar sig till de som köper och säljer utsäde i första hand, professionella aktörer på utsädesmarknaden.

Helena Olsson på Jordbruksverket pekar på att det handlar om kvalitetssäkring.

– När man som köpare tittar på ett vanligt sädeskorn och tänker köpa det så har man ju svårt att se dess egenskaper. Om jag vill odla vete av sorten X, då vill jag veta att det är sorten X. Jag vill ju ha den av exempelvis den här stråhöjden och med de här bakningsegenskaperna. Det är är ett system som ska garantera mig att jag får det jag vill ha.

Lars Wilderäng som driver bloggen "Cornucopia?" håller inte med om den beskrivningen.

– Det är floskler. Det här är inte några existerande problem, utan det är en enorm byråkratisk organisation som måste hitta på någonting att göra, säger han.

När Metro frågar om hans blogginlägg medger han dock att det inte stämmer:

– Visst är det så. Men tendenserna finns där.

Så här skriver han:

”En ny EU-lag, som arbetas på just nu, avser att kriminalisera all odling med eget utsäde, rötter, knölar, fröer, sticklingar eller delande av plantor.”

Även om byteshandel mellan privatpersoner inte omfattas överhuvudtaget så skriver Wilderäng att "det är helt tydligt att man inte under några omständigheter får ge bort fröer, rötter, sticklingar eller plantor till varandra då detta räknas som att göra dem tillgängliga på marknaden."

Han oroas av möjligheten till hårda påföljder:

”Vi kan väl vänta oss fängelsestraff i nivå med narkotikabrott för detta.”

Lars Wilderäng säger att han baserat sitt blogginlägg på "tidiga utkast" av EU-förslaget.

Även Fria tider spekulerar i möjligheten att odlare skulle dömas till fängelse.

Men detta avfärdar Helena Olsson på Jordbruksverket.

– Det är ju helt klart en myt. Jag vet inte var den kommer ifrån.

Så här säger hon om möjligheten att få fängelse för sin utsädeshantering:

– Det som händer om man inte skulle följa lagstiftningen är att man kan få ett påpekande och då få rätta till sin hantering. Och man kan få någon typ av böter. Möjligtvis. Men det finns inget straff för den som odlar sorter som inte är sortregisterade.

Jordbruksverket gör heller inga kontroller av privatpersoner utan det är de professionella företagen som kontrolleras.

Flera fröfantaster oroas också av det som står om registrering, certifiering och kanske framför allt avgifter. ”Innan en frösort eller växt får tillgängliggöras på den europeiska marknaden ska den förhandsregistreras centralt hos EU enligt ett särskilt regelverk”, skriver Fria tider.

– Det största missförståndet är väl att man inte känner till att det redan finns lagstiftning på området. 

Enligt Helena Olsson på Jordbruksverket finns det redan ett så kallat sortgodkännande som krävs för att sorten ska få lov att säljas och där finns det avgifter.

Vill förenkla gammal och krånglig lagtext

Artikeln i Fria tider är skriven i maj 2013 då EU-kommissionen presenterade ett förslag för att förenkla de många direktiv som just nu gäller för handel med utsäde och plantor.

12 EU-direktiv och ett 90-tal andra rättsakter ska bli en förordning, enligt förslaget.

Bakgrunden är att en del av lagstiftningen är från 60-talet och behöver moderniseras samt att lagtexterna är svårbegripliga och spretiga.

Lagförslagets hela otympliga namn är "förslag till Europaparlamentet och Rådets förordning om produktion och tillhandahållande på marknaden av växtförökningsmaterial". Detta har i debatterna döpts till den nya frölagen, vilket Jordbruksverket anser är missvisande, men det har fått ett sånt genomslag att man fått kapitulera.

I mars i år stötte EU-kommissionen på patrull när en överväldigande majoritet i EU-parlamentet röstade ner förslaget. Därmed avvisades förslaget i ett ganska tidigt skede.

– Det är en ganska ovanlig väg att gå, att man röstar ner förslag. Parlamentet hade ju en massa ändringsförslag och man hade ju kunnat stödja dem i stället, säger Helena Olsson på Jordbruksverket.

Tågordningen är att sådana förslag då går till ministerrådet, där EU-länderna kan välja om de vill döda förslaget för gott eller jobba med det. Rådet valde det senare.

Just nu jobbar svenska Jordbruksverket och jordbruksdepartementet med frågan i en arbetsgrupp och har en referensgrupp för att fånga upp synpunkter.

– Den har varit öppen för alla som vill vara med så den är en ganska stor och blandad kompott. Vi har representanter från bland annat fröfirmor, plantskolister, Fritidsodlarnas riksförbund och de stora utsädesfirmorna.

Här kan du läsa Jordbruksverkets frågor och svarpå ämnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro