ANNONS

Jo, man kan vara fattig trots att man har mobiltelefon

Karolina Skoglund · 4 Jun 2014
Uppdaterad 4 Jun 2014

"Men fy, hoppas ingen ger dem pengar" och "Så fattig, så fattig. Kasta ut slöddret". Så lyder bara några av kommentarerna till det väldelade Facebookinlägg som beskriver en tiggare med en Iphone. Men det finns ingenting som säger att en person med en mobiltelefon inte kan vara fattig.

klar

Artikellänk är kopierad

Tiggarbilden som fått tiotusentals delningar, samt en Iphone.
Tiggarbilden som fått tiotusentals delningar, samt en Iphone.

Jo, man kan äga en telefon fastän man är så fattig att man måste försörja sig genom att tigga pengar. Det är däremot inget som varken författaren eller kommentatorerna till det Facebookinlägg, som nu delats över 12 000 gånger i sociala medier, tycks ha reflekterat över.

I en artikel i Expressen klargörs det att mobiltelefonen har blivit en av människans viktigaste ägodelar, även i världens fattigaste länder. Till exempel har sex miljarder av jordens befolkning tillgång till en mobiltelefon, medan bara 4,5 miljarder har tillgång till rena toaletter, enligt statistik från FN. Och i Burundi har endast 4 procent av människorna elektricitet, men nästan alla har en telefon.

– Den är så värdefull för dem att de lägger en femtedel av sin inkomst på att hålla telefonerna laddade, sa Unicefs innovationschef Christopher Fabian till Expressen tidigare i år.

Mobiltelefoner är också någonting som till exempel välgörenhetsorganisationer skänker bort.

– Vi har flera samarbetspartners som skänker gamla mobiltelefoner och kontantkort som vi ger till personer som lever i utsatthet. De kan ha barn och föräldrar någonstans i världen och mobiltelefonen är deras enda möjlighet att hålla kontakten, säger Yvonne Borg, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms stadsmission, till Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro