ANNONS

Jo, Saudiarabien tar emot syrier på flykt – men bara vissa

Åsa Larsson · 12 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015

Saudiarabien har ett gigantiskt tältläger som står tomt – det skulle kunna rymma tre miljoner flyktingar och ändå släpper man inte in en enda. Så lyder ett påstående som spridits under hösten. Men det stämmer inte helt.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilderna föreställer tältstaden Mina, en slags stadsdel till Mecka. (Ni kan känna igen den i nyhetsbilderna från tragedin då över 1 500 pilgrimer trampades ihjäl där i slutet av september.)

Det stämmer att själva tältlägret finns och är till för hajj, den stora vallfärden, men det står inte tomt under resten av året.

– Folk gör så kallade umrah hela tiden, den lilla vallfärden, säger Saudikännaren Thord Janson vid Göteborgs universitet.►LÄS HÄR: Nej, Saudiarabien har inte förbjudit ”frestande ögon” Att vara i Mina en hel dag är en del av vallfärden och för att underlätta för alla människor i den brutala hettan har myndigheterna slagit upp tält, en del med luftkonditionering och andra bekvämligheter.

Skulle man inte kunna ha flyktingar där då?

Bara för att det finns tak över huvudet så är det inte lämpligt att placera en massa flyktingar där, säger Thord Janson. Mecka är en helig stad och icke-muslimer släpps inte in i området. Platsen ligger också otillgängligt till uppe i bergen, långt från gränsen.

Janson jämför det med att inhysa flyktingar i Globen.

– Platsen har liksom en annan funktion. Det vore enklare för de saudiska myndigheterna att bygga upp flyktingläger, säger han till Metro.

Har Saudiarabien tagit emot syriska flyktingar?

På kartor över hur många flyktingar som olika länder tar emot så står det noll på det rika Saudiarabien. Detta beror på att Gulfländerna inte undertecknat FN:s flyktingfördrag och UNHCR räknar därför inte de syrier som finns i landet som flyktingar.►LÄS MER: Nej, saudisk tv "blurrade" inte Michelle Obama Det finns ett krux och det är att Saudiarabien själva hävdar att man tagit in hundratusentals syrier sedan kriget började, men det är väldigt svårt att få korrekt information från den slutna diktaturen. Dessa syrier kallas i stället för flyktingar för "arabiska bröder och systrar i nöd".

"De har fått uppehållstillstånd och med det rätt till fri sjukvård, att börja arbeta och studera . . . Enligt myndighetsstatistik har skolsystemet tagit in 100 000 syriska studenter", skriver den saudiska ambassaden i Washington i ett mejl till Viralgranskaren.

Det finns även en stor mängd gästarbetare i alla Gulfländerna.►LÄS MER: Nej, den här virala bilden föreställer inte flyktingar i upplopp Saudiarabien försvarar sig också med att man skänkt motsvarande miljardtals kronor till flyktingar i och utanför Syrien.

Människorättsorganisationer som Amnesty och Human rights watch är inte imponerade och mycket kritiska.

– Vi kräver att såväl Saudiarabien som andra Gulfländer ska ansluta sig till FN:s fördrag. Att många från Syrien är migrantarbetare och även deras familjer lever där är inte samma sak som att de tagit ansvar för den flyktingkris som råder, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.►LÄS MER: Nej, Alan Kurdis kropp blev inte flyttad för "bättre snyftbilder" Enligt Thord Janson är det inte så svårt för syrier att ta sig in i landet med förevändningen att de ska företa umrah, den lilla vallfärden. Sen kan man dröja sig kvar och leva illegalt i landet. Denna möjlighet står bara öppen för muslimer.

Saudiarabien har inte religionsfrihet och rankar i botten när det gäller mänskliga rättigheter. Det råder en slags religiös apartheid och Saudiarabien är det enda landet i världen där kvinnor inte får köra bil.►LÄS MER: Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting Även för troende kan det nya livet i Saudiarabien bli en chock.

– Nej, det är nog många muslimer som inte vill fly till Saudiarabien. De är vana vid en mer liberal livsstil. Om det är bönetid – vilket det är fem gånger om dagen – och du inte går in i en moské så kommer ju den religiösa polisen och sätter dig i häktet, säger Thord Janson.

Och om man flaggar med att man till exempel är homosexuell?

– Ja, då ligger du väldigt illa till. I Saudiarabien finns det ju även grupper som tycker att det borde vara ännu hårdare regler. Om det skulle bli revolution i Saudiarabien så skulle IS verka som ett sommarkollo.

Sammanfattningsvis: Ja, det finns en tältstad i Mina, men nej, den skulle inte under rådande omständigheter vara lämpligt att placera tre miljoner flyktingar i. Och jo, Saudiarabien tar visst emot en del som flytt kriget i Syrien, men inte vem som helst och det är det kritiken från omvärlden handlar om.►LÄS MER: Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro